avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil - doctorand si salariat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil - doctorand si salariat

Sunt doctorand si primesc bursa doctorala din fonduri europene- neimpozabila - DAR lucrez 8 ore / zi si, imi este recunoscuta vechimea in munca, si, in acelasi timp sunt si salariata. In calculul indemnizatiei de crestere copil pot fi incluse ambele venituri - salariu si bursa doctorala? Precizez inca o data ca aceasta bursa este neimpozitabila conform juristilor din cadrul universitatii, dar conform legii bursa doctorala a unui doctorand care lucreaza peste 6 ore/ zi este asimilata in calculul indemnizatiei de crestere copil. Cert este ca nu mai pot primi bursa in concediul de crestere copil. Doresc sa stiu daca poate fi inclusa in calculul indemnizatiei de crestere copil pe ultimele 12 luni avand in vedere contractul cu facultatea conform caruia am muncit 8 ore / zi cu recunoasterea vechimii in munca.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:03, 17 Martie 2015
Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Situaţia persoanei care în cele douăsprezece luni de eligibilitate a avut calitatea de doctorand şi pe această perioadă a beneficiat doar de bursa doctorală. Ce venituri sunt luate în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi cum se calculează aceasta?

Solutie:
Având în vedere prevederile art. 2 alin. (5) lit. n) din OUG nr. 111/2010, precum şi ale art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, cu modificările ulterioare, doctorandul de la forma de învăţământ cu frecvenţă care beneficiază de bursa doctorală pe toată durata activităţii beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă, de alte drepturi şi obligaţii ce revin salariatului. În acest context, venitul pe care îl obţine din această bursă este asimilat veniturilor din salarii conform definiţiei din art. 55 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi este luat în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Potrivit prevederilor art. 13 alin. (3) şi (4) din OUG nr. 111/2010, baza de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se determină ca sumă totală a veniturilor realizate în ultimele douăsprezece luni anterioare naşterii copilului, în acest caz din bursa doctorală, împărţită la 12. Cuantumul indemnizaţiei se calculează prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul.
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
art.3 din OUG 111/2010
(4) În cazul în care o persoană realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, se vor lua în calcul toate veniturile lunare încasate de aceasta.

Prin urmare, daca in aceeasi perioada ati incasat si salariu si bursa, atunci ambele venituri se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru CCC.
Va multumesc pentru raspuns. Problema pe care o pun in continuare este faptul ca, bursa de la doctorat fiind considerata neimpozitabila (chiar daca am contract cu Universitatea pt o activitate zilnica de 8 ore) nu intra in calculul indemnizatiei, si nici nu pot continua activitatea doctorala - fie ca este inclusa in calcul sau nu. Conform ANPIS bursele doctorale aferente unei activitati de 8 ore/zi sunt impozitabile si sunt luate in calculul indemnizatiei, si conform universitatii bursa (POSDRU) NU este impozitabila - 2 afirmatii contradictorii date de aceste institutii publice . Intrebarea este daca bursa poate fi luata in calcul in aceste conditii chiar daca nu este supusa impozitului, si daca nu este luata in calcul - pot continua activitatea doctorala ? Va multumesc anticipat pentru timpul acordat.
1. - Daca bursa este neimpozabila ar trebui sa exista un act normativ care sa spuna asa ceva si cu care sa demonstrati la ANPIS.
- Poate va ajuta Universitatea cu un document care sa arate ca bursa dvs. este neimpozabila.

2. In cazul in care bursa este neimpozabila puteti continua doctoratul si pe perioada cat primiti indemnizatie pentru CCC.
Nu inteleg de unde vine ideea : ".. ANPIS bursele doctorale aferente unei activitati de 8 ore/zi sunt impozitabile si sunt luate in calculul indemnizatiei,...."

Aveti un document emis de ANPIS , in acest sens?

Colegul nostru @ tudorvaleriu v-a postat din Ordinul nr.1474/2011 , de unde nu reiese ceea ce spuneti in mesajul anterior.

art.3 din OUG 111/2010
(2) Veniturile care se iau în considerare pentru stabilirea nivelului indemnizaţiei pentru creşterea copilului reprezintă, după caz:

...
d) suma încasată de persoana îndreptăţită care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
....

art.55 C.fisc. - Definirea veniturilor din salarii
(1) Sunt considerate venituri din salarii t
oate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru angajat dar si doctorand la universitate de stat ramonacara ramonacara Buna ziua, sunt cercetator angajat intr-un institut de cercetare din 2008 iar din 2013 am inceput doctoratul la o universitate de stat, la zi , fiind bursier. ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie cresterea copilului - doctoranzi andiana andiana Am o nelamurire vis-a-vis de calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului. Mentionez ca sunt student-doctorant, zi, cu bursa, si am intrerupt studiile ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pentru mame doctorande eu_nyko eu_nyko Buna ziua! Sunt inscrisa la doctorat pe proiect posdru. As dori sa stiu, daca am nascut de curand, si nu vreau sa intrerup cursurile (pentru ca urmeaza sa le ... (vezi toată discuția)