avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Calcul impozit dividende
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Calcul impozit dividende

Buna seara,
Pentru ca nu am primit raspuns la intrebarea pusa, repet. Cum se calculeaza impozitul pe dividende la o microintreprindere care plateste 3% pe venit, nu are niciun angajat?
Varianta 1 Concret: venituri 10000 roni impozit 3% =300 roni, diferenta 9700 roni Se impoziteaza aceasta suma cu 16%
Varianta 2 Concret: venituri 10000 roni impozit 3% 300 roni diferenta 9700 roni
Din 9700 roni se scad toate cheltuilile pe care le are unicul asociat cu delegatii, logistica, chirie spatiu, utilitati, combustibil etc, etc si rezulta sa zicem 2700 roni cu facturi, trecuti in registrul de intrari iesiri, care au si tva deductibil fiecare, rezultand si tva-ul de platit dupa scaderea tva-ului deductibil. Pasul urmator: Se face scaderea 9700 -2700 = 7000 care se impoziteaza cu 16%
Astept raspuns pentru care, multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: oroszstefanpfa , utilizator 07:54, 27 Iunie 2014
Impozitul pe dividende este de 16 % pe suma repartizata pentru dividente, prin adunarea generala in care este discutat si Bilantul pentru anul N-1. Nu se aloca aceste sume oricum. Nu se aplica la profit. Depinde de cum a fost repartizat profitul din anul trecut.
OK formulez altfel: care suma poate fi repartizata ca dividende Cea rezultata din varianta 1, respectiv 9700 ,sau varianta 2 respectiv 7000 .....suma rezultata dupa ce am scazut cheltuielile pentru existenta firmei CU UN ASOCIAT FARA ANGAJAT
daca este dipus prin Procesul Verbal al Adunarii Generala din soldul creditor al ct. 121 (din acest cont au fost incluse toate cheltuielile firmei, cum desigur au fost incluse si veniturile societatii) suma dispusa pentru dividende. Din varianta 1 rezulta ca nu au fost aplicate cheltuielile societatii. 9700 reprezinta veniturile care se impoziteaza, dar nu reprezinta suma care se repartizeaza pentru dividende., Din carianta doi, inteleg ca sunt incluse si cheltuielile dar din profitul societatii trebuie verificat daca au fostrepartizate rezervele legale?
Daca rezervele societatii sunt constituite conform legii din profitul anilor anteriori, si se dispune ca intreaga suma din profitul societatii sa fie repartizat pe dividende se aplica 16 % impozit, se declara la ANAF prin D100, se achita impozitul aferent si numai dupa aceea se poate efectua plata acestor dividende.
Impozitul pe dividende care acum este de 16% se aplica asupra profitului contabil care este repartizat in acest sens.

Deci, in cazul concret prezentat mai sus, suma maxima asupra careia se poate aplica acest impozit este de 7000 lei.

Alte discuții în legătură

Deductibilitate 50% si foile de parcurs sevenx sevenx Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in chestiunea cu deducerea impozitului pe venit pentru chelt. cu auotvehicule. Subiectul in cauza este un SRL, ... (vezi toată discuția)
Impozite datorate anitsirc anitsirc SRL platitor de impozit pe profit 16%, neplatitor de TVA, fara salariati. Spre exemplu, facturez unui client (SRL) suma de 1.000 ron. Cat din aceasta suma se ... (vezi toată discuția)
Profit nerepartizat, pierdere contabila si dividende WinstonSmith WinstonSmith Buna ziua! Am o microintreprindere, neplatitoare de TVA, cu domeniul de activitate servicii, vechime aprox. 10 ani, in urmatoarea situatie (sume ... (vezi toată discuția)