avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... varsta legala pentru casatorie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

varsta legala pentru casatorie

am o prietena ce are 16 ani si doreste sa se casatoreasca. parintii ei sunt deacord, insa de la primarie i s-a spus ca nu se poate casatori decat la 18 ani sau mai repede doar daca e insarcinata. atunci se poate casatori legal la 16 ani sau nu???
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:00, 30 Iunie 2014
Art. 272 C.civ. - Vârsta matrimonială
(1) Căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani.

(2) Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului.

(3) Dacă unul dintre părinţi este decedat sau se află în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa, încuviinţarea celuilalt părinte este suficientă.

(4) De asemenea, în condiţiile art. 398, este suficientă încuviinţarea părintelui care exercită autoritatea părintească.

(5) Dacă nu există nici părinţi, nici tutore care să poată încuviinţa căsătoria, este necesară încuviinţarea persoanei sau a autorităţii care a fost abilitată să exercite drepturile părinteşti.
doar pentru motive temeinice in temeiul unui aviz medical cu incuviintarea parintilor si a instantei de tutela art. 272 C civ.
Legiuitorul a considerat ca fiind motive intemeiate nasterea unui copil sau faptul ca mama este insarcinata si se doreste oficializarea casatoriei inainte de nastere pentru ca micutul sa vina pe lume din casatoria parintilor sai. Cei de la starea civila v-au informat cat se poate de corect. Nu stiu de ce trebuie sa va grabiti. 16 ani. Aveti toata viata inainte pentru ce atata graba? In 2 ani se pot intampla multe, mai asteptati ca nu o fi foc si nici nu se gata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eu am 17 ani și iubita mea are 16, ne putem cununa civil? Daniel lungu Daniel lungu Eu am 17 ani și iubita mea are 16 ne putem cununa civil chear daca amândoi sunt minori (vezi toată discuția)
Casatorie cu o minora OVYBUB OVYBUB Buna ziua De cateva luni stau cu o minora care a inplinit varsta de 16 ani in aprilie eu em 22 ani. Si vreau sa ma casatoresc cu ea se poate cu acordul ... (vezi toată discuția)
Casatorie minora alex20 alex20 buna ziua sora mea si facut toate cele necesare pt nunta ea nu a implinit 18 ani implineste in oct nu a stiut de lege si pe 24 luna asta are nunta cum poate sa ... (vezi toată discuția)