avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajari dupa concediere pt motive ce nu tin de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajari dupa concediere pt motive ce nu tin de persoana salariatului

in cazul in care se concediaza un salariat pt motive neimputabile lui, exista vreo prevedere legala care spune ca angajatorul nu poata angaja noi persoane in locul celor concediati pt o anumita perioada de timp?
inainte de modificarea CM, exista prevederea de la art. 72 care limita perioada in care se interziceau noi angajari la 9 luni (asta pt concedieri colective), isna acum art 72 e abrogat. stiti ceva care sa se aplice la concedieri individuale?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:29, 21 Iulie 2011
1. Asemenea prevedere nu exista decat in cazul unei concedieri colective.
2. In cazul dvs. este vorba de o concediere individuala asa ca puteti sa angajati alta persoana in locul celei concediate daca ati reinfiintat postul si daca a trecut termenul in care salariatul concediat putea contesta decizia de concediere.
In cazul concedierilor individuale , angajatorul poate face angajari fara a fi limitat de trecerea unei durate de timp ...
Exceptia ar face situatia in care angajarea se va face pe postul desfiintat, intrucat in acest caz concedierea nu are la baza o cauza reala.
va multumesc mult! deci limitarea in timp este numai pt concedierile colective, nu?
monik a scris:

va multumesc mult! deci limitarea in timp este numai pt concedierile colective, nu?


Art. 74 C.mun. reglementeaza posibilitaea de noi angajari dupa concedierea colectiva, si anume:
(1) In termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.
(2) In situatia in care in perioada prevazuta la alin. (1) se reiau aceleasi activitati, angajatorul va transmite salariatilor care au fost concediati de pe posturile a caror activitate este reluata in aceleasi conditii de competenta profesionala o comunicare scrisa, prin care sunt informati asupra reluarii activitatii.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
(4)) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.
........

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent!!!angajarea pe un post care s-a desfintat(art 65(1))cod muncii tudorache_anca2000 tudorache_anca2000 S-a concediat un sofer cu art 65 alin 1 Codul Muncii!la 2 zile dupa concediere, conducerea societatii vrea sa angajeze alt sofer!!!!e voie sa faca asa ceva?la ... (vezi toată discuția)
Angajare dupa desfiintarea postului mihaela.lupascu mihaela.lupascu La cat timp dupa desfiintarea postului se poate angaja o persoana pe postul respectiv ? (vezi toată discuția)
Reangajarea unui salariat concediat broscuta21 broscuta21 nul trecut am concediat 2 salariati, pt motive care nu tin de persoana lor (prin restructurare de post). Acum, conducerea ar vrea sa angajeze niste oameni. ... (vezi toată discuția)