avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care este calea de atac legala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Care este calea de atac legala

Am fost dat in judecata de Asociatia de propietari si s-a dat sentinta (nu s-a comunicat inca).
Problema este calea de atac specificata: recursul.

Eu stiam ca sunt trei etape in procesele civile: fond, apel, recurs.

Am verificat pe portalul instantelor de judecata si am vazut unele procese similare avand cale de atac apelul si altele recursul.

As vrea sa stiu care sunt prevederile legale in domeniu si de unde apar aceste diferente.
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 22:33, 29 Iunie 2014
va judecati dupa noul sau vechiul cod? cand a fost inceput litigiul, in ce an? care este valoarea pretentiilor?

Art. 483. - (1) Hotărârile date în apel, cele date, potrivit legii, fără drept de apel, precum şi alte hotărâri în cazurile expres prevăzute de lege sunt supuse recursului.
(2) Nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate în cererile prevăzute la art. 94 pct. 1 lit. a)-i), în cele privind navigaţia civilă şi activitatea în porturi, conflictele de muncă şi de asigurări sociale, în materie de expropriere, în cererile privind repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, precum şi în alte cereri evaluabile în bani în valoare de până la 500.000 lei inclusiv. De asemenea, nu sunt supuse recursului hotărârile date de instanţele de apel în cazurile în care legea prevede că hotărârile de primă instanţă sunt supuse numai apelului.
(3) Recursul urmăreşte să supună Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie examinarea, în condiţiile legii, a conformităţii hotărârii atacate cu regulile de drept aplicabile.
(4) În cazurile anume prevăzute de lege, recursul se soluţionează de către instanţa ierarhic superioară celei care a pronunţat hotărârea atacată. Dispoziţiile alin. (3) se aplică în mod corespunzător.

sau dupa vechiul cod...

Art. 299
Hotararile date fara drept de apel, cele date in apel, precum si, in conditiile prevazute de lege, hotararile altor organe cu activitate jurisdictionala sunt supuse recursului. Dispozitiile art.282 alin.2 sunt aplicabile in mod corespunzator.
Recursul se solutioneaza de instanta imediat superioara celei care a pronuntat hotararea in apel.
Alin. 3 abrogat, legea nr. 219/2005



cel mai probabil este o hotarare data fara drept de apel

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instanta a schimbat apelul in recurs myhy myhy Buna ziua, As dori sa va rog pt o lamurire in problema mea. Am un proces cu Asociatia de proprietari din blocul in care locuiesc. Nemultumit de sentinta ... (vezi toată discuția)
Diferenta apel si rcurs sperantagabi sperantagabi care este diferenta intre apel si recurs,unde se judeca apelul de cine ,si unde se judca rtecursul si cine il judeca ,cdica tot acael judecator Va multumesc! (vezi toată discuția)
Recurs in civil emil6702 emil6702 Buna seara, Acum 2 zile am avut pronuntare in apel in doua dosare. Intr-unul s-a dar cu recurs in 15 zile, in celalalt nu se spune nimic. Cand se poate da ... (vezi toată discuția)