avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reprezentativitate sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reprezentativitate sindicat

buna ziua

doresc sa ma ajutati sa inteleg baza legala in cazul in care ,daca in cadrul unei societati exista doua sindicate, unul nereprezentativ dar afiliat la o federatie reprezentativa si al doilea reprezentativ printr-o hotarire judecatoreasca obtinuta in octombrie 2010 dar care nu are ultima hotarire judecatoreasca de modificare a biroului executiv, aceasta fiind atacata in instanta, care dintre cele doua sindicate au dreptul legal sa participe la negocierea noului contract colectiv de munca.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:13, 30 Iunie 2014
Potrivit Legii nr.62/2011:
Art. 134
Părţile contractului colectiv de muncă sunt angajatorii şi angajaţii, reprezentaţi la negocieri după cum urmează:
A.din partea angajatorilor:
a)la nivel de unitate, de către organul de conducere al acesteia, stabilit prin lege, statut ori regulament de funcţionare, după caz;
....
B.din partea angajaţilor:
a)la nivel de unitate, de către sindicatul legal constituit şi reprezentativ potrivit prezentei legi sau de către reprezentanţii angajaţilor, după caz;

....

Art. 135
(1)În unităţile în care nu există sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de muncă se face după cum urmează:
a)dacă există un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de către reprezentanţii federaţiei sindicale, la solicitarea şi în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii aleşi ai angajaţilor;
b)dacă există un sindicat neafiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu există niciun sindicat, negocierea se face numai de către reprezentanţii angajaţilor.
(2)În cazul în care la nivelul grupului de unităţi nu există organizaţii sindicale reprezentative care să reprezinte cel puţin jumătate din numărul total de angajaţi ai grupului de unităţi, la negocierea contractului colectiv de muncă salariaţii sunt reprezentaţi după cum urmează:
a)de către reprezentanţii mandataţi de organizaţiile sindicale reprezentative din cadrul fiecărei unităţi care au decis constituirea grupului;
b)pentru unităţile membre ale grupului în care nu există sindicate reprezentative, dar există sindicate afiliate la federaţii sindicale reprezentative în sectorul de activitate în care s-a constituit grupul, angajaţii sunt reprezentaţi de către federaţiile sindicale respective, în baza solicitării şi mandatului sindicatelor, şi de reprezentanţii angajaţilor din respectivele unităţi.
(3)Federaţiile sindicale reprezentative (a nivelul sectoarelor de activitate conform prezentei legi pot participa la negocierea contractelor colective de muncă la nivel de grupuri de unităţi în care au sindicate afiliate, la solicitarea şi în baza mandatului din partea acestora.
(4)Confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional conform prezentei legi pot participa la negocierea contractelor colective de muncă la nivelul sectoarelor de activitate în care au federaţii membre, la solicitarea şi în baza mandatului din partea acestora.

Asadar, textul de lege stabileste o regula si mai multe execeptii cu privire la partile care pot negocia ccm.

Regula - salariatii sunt reprezentati de sindicatul reprezentativ

Exceptiile - cele mentionate de art.135 din lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentativitate sindicat flatron flatron in societatea noastra expira contractul colectiv de munca pe unitate. avem 2 sindicate, aproximativ egale ca numar de membri, dar nici unul jumatate plus unu ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat mancipri mancipri Va rog sa imi spuneti daca nu au trecut 4 ani de la obtinerea reprezentativitatii sindicatului pe legea 130/1996, trebiue sa obtinem in instanta o noua ... (vezi toată discuția)
Reperezentativitate sindicate mihialescu mioara mihialescu mioara Poate fi considerata reperezentativa o federatie sindicala care are hot. judecatoareasca la nivel de grup de unitati spre a negocia si la nivel de unitate. ... (vezi toată discuția)