avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Art. 52 Cod fiscal ; cum se interpreteaza ?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Art. 52 Cod fiscal ; cum se interpreteaza ?

Sunt PFA inregistrata fiscal,neplatitoare de TVA, impunere sistem real, cod CAEN 7490 .
Vreau sa inchei contracte servicii consultanta pentru consultanta in probleme de mediu cu alte SC/SRL/PFA .Emit factura si chitanta.

1. Nu mai inteleg nimic !!!!!!!
Beneficiarii care primesc consultanta si imi platesc pentru aceasta trebuie sa retina la sursa impozit/contributii aferente ( ca plati anticipate ) pentru aceste venituri pe care eu
le realizez ?

Este corect sa consider ca in baza art.52.1.b CF,este exceptie si virarea acestora imi revine mie, PFA care ofer consultanta, in baza deciziei de impunere, deoarece sunt contribuabil ce desfășoară activităţi economice în mod independent?

ART. 52 Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente
(1) Pentru următoarele venituri, plătitorii persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă au obligația de a calcula, de a reține și de a vira impozit prin reținere la sursă, reprezentând plăți anticipate, din veniturile plătite:

b) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent. Fac excepție veniturile din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil obţinute de contribuabilii care desfășoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere şi sunt înregistrați fiscal potrivit legislaţiei în materie;

Art 52^1 are legatura cu PFA ?

2. Referitor la contractul de colaborare : cum trebuie intocmit pentru a ma incadra in art 52 .b ? Este considerat contract conform Codului civil ?Cum trebuie intocmit pentru a nu fi considerata activitate dependenta si supusa prevederilor Codului muncii ?

3. Referitor la aceste venituri din consultanta : sunt considerate venituri din activitati independente ? Sunt considerate venituri comerciale ?

Va rog sa ma ajutati ! Multumesc
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2014
mototo, utilizator
Cel mai recent răspuns: mototo , utilizator 17:45, 1 Iulie 2014
Corecta este interpretarea dvs. in sensul ca partenerul de afaceri P.F.A. trebuie considerat ca si o S.C. Adica, pentru serviciile prestate sau marfurile livrate se emite factura iar beneficiarul nu are obligatia retinerii la sursa a unei parti din impozit.

Totusi, daca se intampla lucrul acesta si cei cu care colaborati sunt capete patrate, in declaratia 200 declarati acest lucru la randul 3.1. si anexati si o copie de pe adeverinta eliberata de cei care au retinut impozitul si pe cale de consecinta l-au raportat la fisc prin declaratia 205.

[ link extern ]
Multumesc ; daca ma puteti ajuta si referitor la pct. 2 si 3

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventii civile siberd siberd Buna ziua!As vrea sa intreb daca dupa noul Cod al muncii vor fi acceptate conventii intre persoane juridice si persoane fizice neautorizate? Daca da , cum se ... (vezi toată discuția)
Forma legala de colaborare cu muncitori constructie casa lorelena lorelena Buna ziua tuturor, Vom incepe in foarte scurt timp construirea casutei mult visate. Ne puteti sfatui care ar fi cea mai putin costisitoare forma de ... (vezi toată discuția)
Conventii civile geo123 geo123 buna ziua noi organizam cursuri autorizate iar pentru furnizorul de servicii intocmim conventii civile pentru care retineam numai impozit 16%. conventiile ... (vezi toată discuția)