avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor lucru noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor lucru noapte

Buna ziua

daca o persona care are programul de lucru de la 14-22 efectueaza doar intr-o zi 3 ore suplimentare, pt cele 3 ore se va plati si sporul de ore suplimentare si sporul de noapte?
Cel mai recent răspuns: zxz19 , utilizator 11:55, 2 Iulie 2014
1. Art. 126 C.mun.
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Astfel , legiuitorul român a lasat la aprecierea părţilor contractului individual de muncă opţiunea între reducerea programului de lucru cu o oră, dar cu menţinerea salariului, şi menţinerea programului normal de lucru dar cu adăugarea unui spor la salariu de minimum 25% pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată.

2. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut mai sus in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile de mai sus, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

multumesc

dar daca cele 3 ore nu sunt din timpul normal de lucru ( art 112: durata normala a timpului de lucru este de 8 ore pe zi) inseamna ca acestea se platesc doar dublu, fara sporul de noapte?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2014
zxz19, utilizator
In principiu, sunt considerate numai ore suplimentare.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporul de noaptesi turele de sambata si duminica burlacuirina burlacuirina Sotul lucreaza ca portar in cadrul serviciilor stundetesti Gheorghe Asachi.Are 4 luni de cand nu beneficiaza de sporul de 25% pt tura de la ora 22 la ... (vezi toată discuția)
Sporuri salariale ionelpo906 ionelpo906 Buna seara.As dori sa aflu care sunt sporurile minime obligatorii pe care angajatorul este obligat sa le plateasca - spor de noapte,spor ore suplimentare ... (vezi toată discuția)