avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Furnizorul si asociatia
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Furnizorul si asociatia

Buna ziua,

Locuiesc intr-un apartament situat intr-un imobil cu apartamente insiruite, pe un singur nivel. Apartamentul este in proprietate, terenul de sub apartament este dat in proprietate in cota indiviza din totalul terenului ocupat de imobil; in fata apartamentului am un teren aflat in proprietate cota 1/1, marginit de o alee pietonala, spatiu public, de pe care se face accesul in apartamente. Alte date de proprietate nu am trecute in contract.
Intrebarea mea este daca acest tip de imobil se incadreaza la condominium, deoarece distribuitorul de apa insista sa formam asociatie ca sa intram in legalitate.
De asemenea, daca societatea locala de distributie cu care aveam contract individual, a fost absorbita de alta societate in 2009, iar noua societate nu a reinnoit contractele, desii a emis facturi in toata aceasta perioada (din 2009 pana in prezent), culpa ca nu a reinnoit contractele nu este a societatii de distributie?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: constantindana , utilizator 18:55, 10 Ianuarie 2015
Da, sunt situatii particulare care trebuie tratate altfel decat locuintele de la bloc, insa o as. de proprietari tot puteti face daca credeti ca merita.
In fine, acel sant se poate face manual - ce este asa de complicat? Trebuie sa gasiti o echipa de doi muncitori care sa faca santul, apoi o echipa de instalatori (de fapt faceti un contract cu o firma specializata si se descurca ei) si ati incheiat problema cu apa.
Sigur, o firma specializata ar putea sa va ofere ce-a mai buna solutie in vederea intocmirii unui proiect si o realizare practica asa cum doriti dvs. Lucrarea nu trebuie efectuata de catre furnizor, ei nici nu se complica cu asa maruntisuri...
Succes!
Conform legii 241/2006 si a regulamentului de functionare a furnizorului partea de retea din spatiul public cade in sarcina furnizorului si este proprietatea acestuia . Eu raspund de retea doar de la limita mea de proprietate. In acelasi timp exisitand datornici , acesta incearca sa ne forteze sa recuperam noi banii de la acestia si sa ne facem noi reteaua de distributie stradala. Intr-un cuvant vor sa scape de batai de cap cu cei ce nu platesc fara a face investitiile care sa la permita sa sisteze furnizarea de apa doar catre acestia.Din cate am inteles pana in anul 2015 conform normelor europene toate institutiile de furnizare a apei potabile trebuie sa termine cu contorizarea consumatorilor. Asta inseamna pentru ei o serie de cheltuieli care nu au fost prinse in buget iar timpul este foarte scurt, zonele necontorizate fiind destul de mari. Doar zona unde locuiesc eu presupune un numar aproximativ de 200 locuinte.Deasemene conform legii daca noi facem reteaua furnizorul de apa ar trebui sa imi restituie valoarea investitiei. Dar ei nu sunt deacord nici cu asta. Desi au preluat intitutia locala de furnizare de apa in anul 2009 nu au incheiat contracte noi, sustinand la vremea respectiva ca preiau si contractele vechi. Acum ameninta cu sistarea apei potabile pe motiv ca nu avem contract, desi se emit facturi care de majoritatea se si platesc. Daca nu mai sunt valabile acele contracte, pe ce baza au incasat timp de aproape 5 ani contravaloarea acestor facturi.In momentul de fata lucrez intr-o firma care executa retele de apa si canal. Pot spune ca peste tot in judet, inclusiv in orasul in care locuiesc ( pe acel proiect de modernizare de care aminteam mai sus si unde au uitat sa ne prinda) se executa bransamente la limita de proprietate dotate cu camine de apometru complet echipate care sunt proprietatea furnizorului de apa . Ba mai mult , acolo unde primaria sustine ca sunt prea multe capace de camine in trotuare bransamentul se face fie in caminul care il are omul in curte , fie i se pune altul in curte cu acordul prorietarului, sau se face bransamentul direct in pivnita proprietarului, toate acestea fiind permise si prin lege si prin regulamentul lor de functionare. Aici nu vor sa faca nimic, ci doar sa incaseze banii. Mai precis sa scape de datornici fara efort. Ce spuneti dumneavoastra cu o firma care ar putea face lucrarea sunt de acord, dar problema se pune la finantarea lucrarii. Noi am finantat o astfel de lucrare acum 10 ani cu retelele de pe strazile principale. Avem chiar si bransamente, unii cu camin in curte, altii cu contor in casa sigilat de Apa - Canal. Practic ei ar trebui sa refaca doar reteaua de pe aleile dintre locuinte, sa minteze cate un robinet de concesie la limita de proprietate si camine de apometru acolo unde nu sunt. Dar refuza acest lucru amenintand cu intreruparea furnizarii de apa daca nu facem un contract colectiv. Daca la momentul acesta ei nu au cum sa sisteze furnizarea de apa catre datornici, deoarece nu exista un plan clar al bransamentelor. Noi cei care platim facturi cum am putea face asta? Si care ar fi avantajul de a ne certa cu vecinii care pana la urma sunt proprietari la ei acasa?
Doamna, eu sunt din Iasi. La noi, primele semne de implicare a fondurilor europene au fost dupa anii '95 - '96, desigur pe etape, pe zone, pe ce mai vreti dvs. Am mers in audienta la furnizor: pai dvs. nu sunteti prinsi in planul nostru de dezvoltare decat in anul 4510...
- Zau? si pana atunci ce facem dom' director, actual priamar al orasului? Ia ganditi-va dvs. ca suntem un cvartal de locuinte (cam 1500 apt) contorizat printr-un singur apometru.
- Nu se poate, zice dom director si imediat convoaca toti contzopistii de la biroul tehnic, pe cei de la furnizare; vin acestia cu planurile si constata ca, da, doar un singur apometru la 1500 apartamente...
- Da dom' director o dispozitie si in doua saptamani toate caminele au fost dotate cu apometre din fondurile europene, s-au modificat contractele de furnizare in noile conditii si dintro felie a scazut povara pausalului la 1/4 din ce fusese pana atunci.

A urmat etapa contorizarilor individuale. Sigur, furnizorul nu a mai avut nicio implicare, totul s-a facut cum au stiut fiecare sa se descurce, discutii in AG, reguli si regulamente - printre care si - vrei apometru in casa, dovedeste ca esti pe zero la apa in pausal. Greu a fost pana la urma, unii erau cu apometre, majoritate inca in pausal, brambureala mare, legislatie nema, toate cadeau in capul administratorului. Ne-am descurcat cum am putut. Acum ne luptam cu diferentele. Avem proprietari care inca mai declara 1-2 mc de apa, desi in casa sunt 3 persoane. Asta e, nu poti sa-l civilizezi pe om cu forta...

Da, sunteti intr-o situatie artificial creata si stiti a cui este vina? A autoritatilor locale care au permis construire de ansambluri rezidentiale, desi infrastructura era la pamant.
Aprobi construirea de noi case, doar acolo unde ai drumuri bune si toata reteaua de utilitati, energie, servicii, altfel nu dai autorizatie de construire si punct! Dar cine sa asculte, cand influentele ca sa nu zic altfel, au fost mai mari. Las' ca merge si-asa la noi! Buni baieti...

Mai multe nu stiu ce sa va spun, cred ca de fapt stiti mai bine decat mine, insa birocratie mai mare ca la noi nu cred ca este.
Va doresc mult succes in lupata cu birocratia!
Va multumesc pentru intelegere. Aveti perfecta dreptate. Nu spun ca nu vor avea castig de cauza pana la urma ( dupa cum spuneati datorita baietilorbuni), dar nu vreau sa-i las fara un pic de probleme. In momentul acesta am depus o sesizare la furnizor, una la primarie (unitatea administrativa care ar trebui sa controleze situati ) cu citate din propriul lor regulament si din legea 241/2006 si astept 30 zile cum spune legea. Apoi am pregatit sesizarea la OPC. Nu stiu ce se va rezolva, dar macar incerc. Daca doriti va scriu tot aici peste 30 de zile ce se intampla. Poate ajuta si pe altii.
Sigur, asteptam vesti bune si vorba dvs., poate ajuta si pe altii.

Presedintele asociatiei noastre a facut o vizita in Spania. La un momment dat a observat o zona de la marginea orasului, bine iluminata, desi in zona nu era nicio casa. Curios s-a interesat, iar a doua zi chiar a mers sa vada ce este pe-acolo. Ce sa fie, un teren de cateva hectare, brazdat cu strazi bine asfaltate si rigole, cu marcaje pentru niste viitoare constructii (obligatoriu parter + mansarda). La fiecare viitoare poarta de acces, podet si o cutie in care dumnealor utilitatile asteptau deschiderea robinetului. Totul „la cheie” si cum va spuneam, noaptea, iluminate „ a giorno”. La fel ca la noi, deh, am intrat si noi in UE, ce sa mai zic!!
Mult succes!

Alte discuții în legătură

Bransament apa si canalizare ksc ksc Buna ziua. Locuiesc intr-un imobil cu 4 apartamente , toate proprietati personale(4 proprietari).Bransamentul la reteaua de apa si canalizare a fost facut de ... (vezi toată discuția)
Conducta de apa sparta si consumul facturat de distribuitorul local asociatiei alcibiade alcibiade Buna ziua, Locuiesc in cadrul unei asociatii unde s-a spart conducta de apa la subsolul blocului , din cauze necunoscute . Este corect ca distribuitorul sa ... (vezi toată discuția)
Bransament individual apa Mia11 Mia11 Locuiesc intr-un ansamblu de locuinte (vile insiruite) si avem o problema cu furnizorul de apa, si anume: Vor sa amplaseze in contor general undeva la ... (vezi toată discuția)