Poate ne indifca si textulnde lege Savysb pe care isi bazeaza sustinerea.
V-a indicat deja pe pagina 2
[art. 2.506 alin. (1) NCC], nici nu poate fi invocată din oficiu [art. 2.512 alin. (2) NCC]. Rezultă, deci, că pentru a produce efectele specifice, prescripția extinctivă este necesar să fie invocată de către partea interesată [art. 2.512 alin. (1) NCC]. Ceea ce se naște prin efectul împlinirii prescripției este doar un drept al debitorului de a refuza îndeplinirea obligației la care este, de altfel, în continuare ținut și pe care, dacă înțelege să o execute, face o plată valabilă, nesusceptibilă de repetițiune. Apreciem și noi, alături de alți autori, că acest drept de a invoca beneficiul prescripției extinctive are o natură potestativă care poate fi valorificat sau, dimpotrivă, abandonat prin intermediul renunțării la prescripție.
Instanța nu poate invoca din oficiu prescripția.
Efectele prescriptiei implinite Art. 2.506
(1) Prescriptia nu opereaza de plin drept.
Invocarea prescriptiei de partea interesata Art. 2.512
(1) Prescriptia poate fi opusa numai de cel in folosul caruia curge, personal sau prin reprezentant, si fara a fi tinut sa produca vreun titlu contrar ori sa fi fost de buna-credinta.
(2) Organul de jurisdictie competent nu poate aplica prescriptia din oficiu.
(3) Dispozitiile prezentului articol sunt aplicabile chiar daca invocarea prescriptiei ar fi in interesul statului sau al unitatilor sale administrativ-teritoriale.
[ link extern ]
Din analiza coroborată a dispoziţiilor legale privitoare la prescripţia extinctivă rezultă că aceasta este, în prezent, o instituţie juridică de ordine privată, şi nu de ordine publică[1]. - See more at:
[ link extern ]
D-le Radulescu, executorul nu are calitate procesuala e doar mandatar, executarea s-a facut la cererea creditorului.
Executorul putea sa ii zica ca dreptul sau e prescris, dar nu era obligat, nu da consultatii juridice.
Din pacate, creditorul va trage ponoasele.
Poate face plangere despre comportamentul si activitatea executorului la Colegiul director al Camerei executorilor judecatoresti. Acesta ii va da un raspuns oficial la plangerea sa.