avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
1. Faptul ca instanta nu verifica inseamna ca ar fi o scapare legislativa si nicidecum ca ar permite sa se execute o creanta prescrisa...
2. O explicatie poate fi aceea ca instantele nu isi dau seama mereu cand e prescrisa o executare.
3. Interesant este ca nu se greseste in favoarea debitorului.
Poate ne indifca si textulnde lege Savysb pe care isi bazeaza sustinerea.
1. Nu este o "scapare" legislativa, este o reglementare.
"Este gresita practica unor instante de judecata care, investite fiind cu o cerere de incuviintare a executarii silite invoca din oficiu prescriptia dreptului de a cere executarea silita.
O atare judecata este nelegala, facuta cu incalcarea principiului fundamental al contradictorialitatii procesului civil, in procedura prevazuta de art. 3731 C. pr. civ.,
instanta putand verifica, astfel cum am precizat,
doar existenta titlului executoriu, cererea executorului si a creditorului"
2. Adica cine se uita peste un dosar de executare silita nu poate face o matematica simpla? Inteleg ca e mai greu cu termeni de fix 3 ani +/- cateva zile, dar cand se inainteaza o cerere de executare silita in 2014 pentru o creanta din 2006, unde e lipsa darii de seama? Nu este nici o lipsa, pur si simplu nu se pot pronunta din oficiu.
Daca nu aveti cunostinta despre valorile trimbrelor judiciare, va rog sa consultati tabelul. 20 de lei din partea creditorului,
1000 de lei din partea debitorului care depune contestatia. Asta doar pentru cazurile astea.
3. Executorul judecatoresc are putere deplina in situatia de fata, nu are a face "greseala" instantei. In cazul domnului Radulescu nu s-a gresit in favoarea creditorului sau a debitorului, s-a gresit cu buna stiinta pentru un onorariu.
"textulnde lege" e dat in pagina a 2-a a acestui topic. Nu vreau sa fiu rautacios, insa eu nu sunt avocat si poate o mai dau pe langa uneori. Insa in cazul asta, confruntandu-ma cu o problema similara, va garantez ca stiu legile pe dinafara.