avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Complice la furt
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Complice la furt

Buna ziua! Am un verisor in varsta de 16 ani care acum o luna jumate a fost complice la un furt. Au fost prezente 4 persoane la locul faptei, s-au sustras 2000 de lei. L-au arestat timp de 30 de zile si i-au mai dat 20. Acum 3 zile l-au trimis la Centrul de reeducare al minorilor din Craiova. Imi puteti spune, va rog daca va primi o sentinta si daca da, pe ce perioada? Se poate sa primeasca cu suspendare? Va multumesc.
Depinde de circumstantele cauzei.
Se poate ajunge sa scape din detentie daca va fi aparat bine si nu e vorba de talharie.
ART. 114 c.p.
Consecinţele răspunderii penale
(1) Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.
(2) Faţă de minorul prevăzut în alin. (1) se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:
a) dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat;
b) atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.

ART. 115
Măsurile educative
(1) Măsurile educative sunt neprivative de libertate sau privative de libertate.
1. Măsurile educative neprivative de libertate sunt:
a) stagiul de formare civică;
b) supravegherea;
c) consemnarea la sfârşit de săptămână;
d) asistarea zilnică.
2. Măsurile educative privative de libertate sunt:
a) internarea într-un centru educativ;
b) internarea într-un centru de detenţie.
(2) Alegerea măsurii educative care urmează să fie luată faţă de minor se face, în condiţiile art. 114, potrivit criteriilor prevăzute în art. 74.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Complice talharie calificata minor alex231 alex231 Politistii Biroului de Investigatii Criminale au depistat si identificat pe Robert de 16 ani, Traian de 17 ani, ca fiind principalii suspecti de savarsirea a ... (vezi toată discuția)
Minor in curs de judecată penal de 13 ani Daniela Ali Daniela Ali Buna ziua, A-și dori sa stiu daca un minor de 15 ani cand a fost comisa fapta cu partea de intimat inculpat in proces de 13 ani fara antecedente penale poate ... (vezi toată discuția)
Act sexual intre minori Hulio Hulio Salutare, daca 2 minori au intretinut relati sexuale din care a rezultat un copil, si parintii fetei vrând sa il de-a in judecata pe baiat care a implinit ... (vezi toată discuția)