avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna

Buna ziua,
Sunt mamica unui baietel de 3 ani si peste 2 luni urmeaza sa nasc. Tatal primului baiat m-a parasit insarcinata fiind si am rupt legatura.
Tatal baietelului pe care urmeaza sa il nasc ma tot ameninta cu custodia comuna si cu faptul ca are o situatie financiara foarte buna si poate sa imi ia copilul.
Va rog din suflet, nu mai dorm noaptea de teama! Am inteles ca noua lege este in favoarea custodiei comune, dar se poate stabili domiciliul unui copil mic la tata doar pentru ca are o casa mai mare si un salariu foarte bun? Tinand cont de faptul ca el m-a dat afara din casa insarcinata in 3 luni si nu il intereseaza de copil pana nasc pentru ca "nu are nici o obligatie"?
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2014
IuliaTeodora, utilizator
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 09:53, 7 Iulie 2014
Trebuia sa fiti casatoriti si divortati ulterior ca sa aibe drept sa ceara custodie.Daca vrea sa l recunoasca,e problema lui dar si a ta.Copilul,indiferent de caz,sta la domiciliul mamei pana la varsta de 10 ani,cand poate fi audiat.Sunt exceptii cand un copil este exclusiv incredintat tatalui.Umbla la intimidare cu amenintarile.
N-are nici o importanta daca sunteti sau nu casatoriti sau daca are numele tatalui sau al dvs.
Cata vreme in certificatul de nastere este trecut dl ca tata si nu aveti hot judecatoreasca de incredintare aveti custodie comuna (termenul corect este exercitarea autoritatii parintesti in comun, ca e un copil - nu o mobila).
Domiciliul copilului este oriunde este unul dintre parinti - pana la o hotarare judecatoreasca in care sa se specifice altceva.
Deci, pentru linistea dvs: cereti dvs stabilirea locuintei copilului la dvs ca sa nu va treziti ca vine tatal, ia copilul si il mai vedeti inapoi cand aveti o hotarare judecatoreasca in favoarea dvs.
Desigur, toate astea dupa ce se naste copilul si tatal il recunoaste.

@mikylaur - trebuie sa-l recunoasca pentru a putea cere sa se stabileasca domicilul copilului la el - atat.
Nu exista nici o lege care sa specifice ca domiciliul copilului este la mama pana la 10 ani (contraexemplul este chiar in aceasta pagina - tatal respectiv are stabilit domiciliul celuilalt copil - de 9 ani - la el) cand poate fi ascultat - asta e o fabulatie, ca sa ma exprim finut.
Parintii au drepturi si obligatii egale fata de copil indiferent de varsta copilului.
In plus - nu ameninta nimeni cu incredintarea exclusiva tatalui, ci cu stabilirea domiciliului la tata.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2014
mirebire, utilizator
Copilul se naste,mamica il cheama pe tatic in recunoasterea copilului.El este deacord,ba chiar o statuieste si ce nume de familie sa i puna copilului.Cine este el sa ii faca propuneri?Odata ce i a spus mamei purtatoare ca, el, tatal copilului "nu are nici o obligatie".Pe mama cine o obliga sa treaca numele copilului dua numele tatatlui daor ca asa vrea el?Ce urmaeste de fapt? Mai are in custodie un copil de noua ani dintr o alta relatie.Daca are o situatie financiara buna sau f buna,asta nu inseamna ca e neaparat un tata bun.La viitorul copilului se gandeste?Sau doar fatarnicia lui priveaza?Ma face sa inteleg ca face copii doar de dragul de a lasa mamele cu ochii in soare.Exista mame surogat.Sa apeleze la ele daca are bani,nu sa distruga viata unei mame care are posibilitati sa l creasca si sa l iubeasca.Consulta un avocat,Iulia.Succes!
Ce legatura are numele in toata povestea asta?
Ca sa il recunoasca nu trebuie sa-i poarte numele, iar omul si-a anuntat deja intentia de a-l recunoaste. Deci nu-l cheama mama nicaieri (ca ea ar parea fericita sa nu mai stie nimic de tatal respectiv), vine el singur.
Nici banii si nici simpla existenta a unui copil nu transforma pe nimeni intr-un parinte bun. Despre calitatea lui de parinte nu stim nimic.
Si nici nu vrem sa aflam pentru ca nu e relevant pentru intrebarea pe care a pus-o doamna.

@Iulia: puteti cere (dupa nasterea copilului) sa va deconteze o parte din cheltuielile medicale facute in timpul sarcinii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintarea minorului el3na23 el3na23 buna seara,am 23 de ani si sunt o tanara mamica dezorientata,dar sa incep cu inceputul...am avut o relatie de 3 luni cu un baiat,ne-am despartit,iar In luna a ... (vezi toată discuția)
Certificatul de nastere IULIA-IULIA IULIA-IULIA Buna ziua, Sunt insarcinata in 6 luni si am aflat ca tatl copilului m-a inseala si este o persoana iresponsabila cu care nu as vrea sa imi petrec restu ... (vezi toată discuția)
Divort, custodia copilului recunoscut de tata in afara casatoriei Otilyvio Otilyvio Buna Ziua! am o intrebare. O situatie: copilul in virsta de 1an si 3 luni, cetatean strain, a fost recunoscut de tatal sau biologic, cetatean al Romaniei. In ... (vezi toată discuția)