avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Amenda de la Directia de Sanatate Publica pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Amenda de la Directia de Sanatate Publica pentru apartament inchiriat

Am un apartament inchiriat cu contract declarat la Directia de taxe si impozite locala. Chiriasul s-a dovedit a fi un om murdar, a facut o mare mizerie, bagaje aruncate, pereti ingalati, insecte deci toata gama si un vecin m-a asigurat ca va depune plangere la Directia de Sanatate Publica.
Cine va fi amendat eu, in calitate de proprietar sau chiriasul? Cine va plati amenda?
Cel mai recent răspuns: kukuk , utilizator 14:40, 8 Iulie 2014
In contractul de inchiriere trebuie sa existe mentiuni legate de mentinerea curateniei si igienei in apartamentul inchirat, pe durata inchirierii, cu sarcini distincte pentru proprietar si pentru chirias.
DSP va amenda in primul rand proprietarul si dupa caz proprietarul si chiriasul, care in functie de nominalizare vor trebui sa plateasca amenda contraventionala aplicata.
Daca in contractul de locatiune nu ati prevazut astfel de situatii,inseamna ca toate responsabilitatile revin proprietarului de drept
Ulterior dv aveti posibilitatea sa va indreptati cu actiune impotriva chiriasului pentru recuperare prejudicii
Daca chiriasul are drept de folosinta totala a imobilului iar fapta de a degrada si murdari apartamenul ii revine, de ce eu ca proprietar trebuie sa platesc amenda?
Pe ce baza legala ma amendeaza daca eu am document legal cu chiriasul, in speta contract de inchiriere?
:offtopic: Interventie moderator
Am rugamintea sa continuati discutia inceputa aici si sa nu mai deschideti un nou topic cu acelasi subiect ( pct.3.3.din Regulament).
Pentru continuarea discutiei aveti posibilitatea sa folositi optiunea " raspunde"
Multumesc pentru intelegere.
mihaelamariaana a scris:

Am un apartament inchiriat, iar chiriasul a facut o mare mizerie, au aparut insecte, peretii sunt foarte murdari, deci toata gama.
Ce institutie poate amenda acest lucru si care este articolul/legea in care se incadreaza?

Trebuie sa studiati Legea locuintei nr.114/ 1996, pe care o gasiti pe internet.
CAPITOLUL lll - Inchirierea locuintelor
-art.21 Inchirierea locuintelor se face pe baza acordului dintre proprietar si chirias, consemnat prin contract scris, care se va inregistra la organele fiscale teritoriale si va cuprinde:
g)obligatiile partilor privind folosirea si intretinerea spatiilor care fac obiectul contractului
h) inventarul obiectelor si al dotarilor aferente;
j) conditiile privind folosinta exclusiva si in comun a partilor aflate in coproprietate;
I) alte clauze convenite intre parti.
-art.28 Proprietarul are urmatoarele obligatii:
a) sa predea chiriasului locuinta in stare normala de folosinta;
b) sa ia masuri pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta in exploatare si de functionalitate a cladirii pe toata durata inchirierii locuintei;
c) sa intretina in bune conditii elementele structurii de rezistenta a cladirii, elementele de constructie exterioare ale cladirii (acoperis, fatada, imprejmuiri, pavimente), curtile si gradinile, precum si spatiile comune din interiorul cladirii (casa scarii, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, scari exterioare);
d) sa intretina in bune conditii instalatiile comune proprii cladirii (ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, instalatii de incalzire centrala si de preparare a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonice etc.).
-art.29 Chiriasul are urmatoarele obligatii:
a) sa efectueze lucrarile de intretinere, reparatii sau inlocuire a elementelor de constructii si instalatii din folosinta exclusiva;
b) sa repare sau sa inlocuiasca elementele de constructii si de instalatii deteriorate din folosinta comuna, ca urmare a folosirii lor necorespunzatoare, indiferent daca acestea sunt in interiorul sau in exteriorul cladirii; daca persoanele care au produs degradarea nu sunt identificate, cheltuielile de reparatii vor fi suportate de cei care au acces sau folosesc in comun elementele de constructii, de instalatii, obiectele si dotarile aferente;
c) sa asigure curatenia si igienizarea in interiorul locuintei si la partile de folosinta comuna pe toata durata contractului de inchiriere.
Obligatiile chiriasului cu privire la intretinerea si repararea spatiului inchiriat se pastreaza si in cazul subinchirierii locuintei.

Alte discuții în legătură

Reparatii si diverse alte chestii in cazul unei inchirieri miki3 miki3 As dori sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul unui apartament inchiriat in cazul in care se intampla urmatoarele chestii neplacute si care ar trebui sa fie ... (vezi toată discuția)
Chirias vs propietar Livingston Livingston Buna ziua ! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cine plateste inlocuirea usilor si geamurilor( cu termopane,,) la un bloc, chiriasul sau propietarul.Mai jos am ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere apartament. cornel2 cornel2 cum se incheie un contract de inchiriere fara a avea probleme cu chiriasul, si cum se reziliaza contractul daca apar probeme??? multumesc anticipat. (vezi toată discuția)