avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirias vs propietar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirias vs propietar

Buna ziua !
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cine plateste inlocuirea usilor si geamurilor( cu termopane,,) la un bloc, chiriasul sau propietarul.Mai jos am extras din obligatiile chiriasului dar si al propietarului si mi se pare ca se cam bat cap in cap
Propietarul
c) sa intretina in bune conditii elementele structurii de rezistenta a cladirii, elementele de constructie exterioare ale cladirii (acoperis, fatada, imprejmuiri, pavimente), curtile si gradinile, precum si spatiile comune din interiorul cladirii (casa scarii, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, scari exterioare);
Chiriasul
b) sa repare sau sa inlocuiasca elementele de constructii si de instalatii deteriorate din folosinta comuna, ca urmare a folosirii lor necorespunzatoare, indiferent daca acestea sunt in interiorul sau in exteriorul cladirii. In cazul in care persoanele care au produs degradarea nu sunt identificate, cheltuielile de reparatii vor fi suportate de cei care au acces sau folosesc in comun elementele de constructii, de instalatii, obiectele si dotarile aferente;
Multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 13:28, 30 Decembrie 2013
Nu se bat cap in cap.
Sunt aspecte oarecum diferite.

Proprietarului ii revin cheltuielile de intretinere si reparatii ale cladirii care se hotarasc in AG, dar fara ca acestea sa aiba un caracter de urgenta, de necesitate. De exemplu, daca in AG se hotaraste sa se repare terasa, aceasta cheltuiala va fi suportata de proprietar. Daca se hotaraste sa se inlocuiasca un ascensor, de asemenea este o cheltuiala pe care o suporta proprietarul. Daca in subsol se inlocuiesc conductele de aprovizionare cu apa, caldura sau cele de canalizare pentru ca s-au degradat din cauza vechimii, tot proprietarul suporta cheltuiala.

Chiriasul participa la cheltuielile curente si cu caracter de urgenta. Daca se decide in comitetul executiv sa se zugraveasca holul de la intrare intrucat s-a murdarit, atunci cheltuiala o suporta chiriasul. Daca s-a spart un geam de la usa de intrare in scara, de asemenea suporta chiriasul. Daca s-a deteriorat ascensorul si trebuie reparat, aceasta cheltuiala o suporta chiriasul.

Pentru ca sunt aspecte interpretabile, ar fi corect ca in contractul de inchiriere proprietarul sa specifice ce cheltuieli va suporta chiriasul si ce cheltuieli va suporta el, ca proprietar.
Drepturile si obligatiile locatorului si respectiv locatarului,trebuiesc concret stipulate in contractul de locatiune incheiat intre cei 2
Proprietarul ii preda spre folosinta si intretinere chiriasului locuinta si nu intreaga scara sau bloc.
In aceste conditii nu vad de ce sa obligi chiriasul la plata zugravelii holului de la intrare sau a scarii pentru ca s-au murdarit ori inlocuirea geamului de la intrare daca acesta nu l-a spart. Parerea mea este ca chiriasul poate plati fata de obligatiile curente de intretinere acele cheltuieli pentru intretinerea locuintei inchiriate si numai cand este cazul.
Nu cred ca este normal sa obligi un chirias sa zugraveasca sau sa schimbe instalatiile sanitare din locuinta daca acestea nu sunt deteriorate!
Sunt de acord cu ambele pozitii de mai sus privind stipularea in contractul de inchiriere cat mai detaliat a obligatiilor ambelor parti.
Un chirias poate fi pus la plata unui geam spart, tot asa cum un proprietar care locuieste in condominiu isi va plati cota lui. Este o cheltuiala menita sa indrepte o stricaciune provocata pe timpul cat acel chirias locuieste acolo. Nu e de vina nici proprietarul vecin, nici chiriasul, dar raul trebuie indreptat si platesc toti cei pentru care indreptarea acelui rau este benefica.

Chiriasul nu plateste numai pentru locuinta inchiriata, odata ce el locuieste in acel condominiu, trebuie pus la platile curente, iar aceste reparatii fac parte din cheltuielile curente.

Nu va plati reparatia terasei sau montarea unui ascensor nou sau reabilitarea termica a blocului, dar o reparatie curenta la ascensor o va plati, ca doara umbla si el cu liftul s.a.m.d.

Proprietarul ii da in folosinta locuinta, dar chiriasul nu zboara pe geam din locuinta inchiriata, ci foloseste toate spatiile comune, instalatiile comune ale blocului si intr-un fel sau altul contribuie si el mai mult sau mai putin la degradarea acestora. Nu mai vorbesc de faptul ca unii chiriasi de multe ori se poarta ca vandalii pentru ca nu-i doare sufletul de proprietatea altuia si considera ca daca platesc chiria, atunci sa strice pe masura... Si nu sunt cazuri izolate, din pacate.
Ultima modificare: Luni, 30 Decembrie 2013
elga50, moderator
cyan a scris:
In aceste conditii nu vad de ce sa obligi chiriasul la plata zugravelii holului de la intrare sau a scarii pentru ca s-au murdarit ori inlocuirea geamului de la intrare daca acesta nu l-a spart. Parerea mea este ca chiriasul poate plati fata de obligatiile curente de intretinere acele cheltuieli pentru intretinerea locuintei inchiriate si numai cand este cazul. Nu cred ca este normal sa obligi un chirias sa zugraveasca sau sa schimbe instalatiile sanitare din locuinta daca acestea nu sunt deteriorate!

In conditiile existentei unui contract de locatiune,in perioada cat locatarul utilizeaza spatiul cu destinatia de locuinta,teoretic toate obligatiile legate de plata cotelor de intretinere intra in responsabilitatea acestuia -daca partile nu convin altfel

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda de la directia de sanatate publica pentru apartament inchiriat mihaelamariaana mihaelamariaana Am un apartament inchiriat cu contract declarat la Directia de taxe si impozite locala. Chiriasul s-a dovedit a fi un om murdar, a facut o mare mizerie, bagaje ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli locative mccurta mccurta Buna ziua Am citit discutia aceasta si este mai veche. Am inteles ca s-ar fi shimbat legea (de la data acestor discutii)? Din cate citesc aici sunt si ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere apartament. cornel2 cornel2 cum se incheie un contract de inchiriere fara a avea probleme cu chiriasul, si cum se reziliaza contractul daca apar probeme??? multumesc anticipat. (vezi toată discuția)