avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire teren agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire teren agricol

Buna seara. Sunt propietar in urma succesiunii dupa tatal meu ,cu certificat de mostenitor,pe un teren arabil de patru hectare.Mi sa facut rol fiscal si agricol la primarie. Acum au aparut 2 persoane care au chitante de mana facute cu tatal meu pe 2 hectare care ei le muncesc de 18-19ani.Eu le cer de 2 luni la primarie sa vad si eu o chitanta deaia,dar nu a aparut. Nici acum nu a aparut la primarie,mi lea aratat cineva in copie xerox. Eu am lasat nr de tel la primarie sa fiu sunat de cineva dar nimic.Tatal meu a decedat acum 13 ani in 2001,si chitantele sunt facute in 1995 cu cate 2 martori pe ele si cu stampila primariei. Daca eu vreau sa vand pamantul ala pot? Ce putere mai au chitantele alea acum si mai ales dupa noua lege de achizitie a pamantului. Din codul civil eu am inteles ca nu sunt valabile la aceasta data. De ce ei nu fac nici un demers? Eu cred ca nu mai pot face nimic. Multumesc,astept raspunsuri cu mare interes!
Cel mai recent răspuns: stefannicusoradrian198010 , utilizator 10:24, 5 Iulie 2014
Daca persoanele respective au terenul in posesie de atata vreme pot invoca uzucapiunea de zece douazeci de ani si pot deveni proprietari pe terenul respectiv.chitantele pot reprezenta o dovada de contract sub semnatura privata ,alaturi de uzucapine pot avea castig de cauza.Mergeti la un avocat pentru consultanta in acest sens.
Teoretic, in baza acelor "chitante de mana", detinatorii pot formula cerere de chemare in judecata impotriva dvoastra, in calitate de mostenitor al vanzatorului (tatal dvoastra) si sa ceara instantei pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare-cumparare, intrucat acele "chitante" au valoarea unor promisiuni de vanzare-cumparare.
De asemenea, ar putea invoca uzucapiunea.
Tot ceea ce v-am spus reprezinta posibilitati, iar nu certitudini.
Pana ca acestia sa obtina o hotarare definitiva si irevocabila, dvoastra puteti dispune asupra terenului dupa dorinta, in baza actelor de proprietate detinute.
Deci nu are nici o treaba art 5 din noua lege a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole si nici art din codul civil unde spune ca instrainarea terenurilor se face cu acte juridice intre vii cu respectarea formei autentice
:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea sa continuati discutia aici si sa nu mai deschideti cate un nou topic pentru fiecare nelamurire pe care o aveti legata de acest subiect. ( pct.3.3 din Regulament)
In plus cei care doresc sa va ajute in problema dvs.,nu vor putea intelege situatia daca informatiile dvs nu sunt complete si discutia nu are cursivitate.
stefannicusoradrian198010 a scris:

Ce sa inteleg eu de la art 5 din noua lege a terenurilor,se aplica de acum inainte sau e valabila si pentru trecut?

freeelis a scris:

Legea are efecte numai pentru viitor. Ea nu se aplica retroactiv.

stefannicusoradrian198010 a scris:

Deci chitantele de mana facute cu 18 ani in urma raman cu putere?

stefannicusoradrian198010 a scris:

Ce putere are chitanta de mana daca cel care a instrainat un bun cu asa ceva a decedat si cei in cauza n-au facut in timpul vietii defunctului acte legale?

rechi1958 a scris:

Cind a fost facuta \" chitanta \" ? In ce an si la ce se refera ?

stefannicusoradrian198010 a scris:

a fost facuta in anul 1994 sau 95 de tatal meu care a dat un teren agricol cu asa ceva (nu stiu stiu daca pe bani) .el a decedat in 2001 si pamantul a ramas la acea persoana cu chitanta de mana

stefannicusoradrian198010 a scris:

Cat timp e valabila o astfel de chitanta facuta pe un teren agricol facuta in 1995?
Unii zic ca e valabila altii ca nu,ca sa prescris dupa 3 ani.
Ce sa mai inteleg.Sunt experti si unii si altii care zic variantele astea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Am inteles ,ma retrag,eram nedumerit ca una imi zic unii consultanti si una aflu aici pe forum.Decat inebunesc de cap.Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, eu și fratele meu suntem singurii moștenitori după ... Melina2020 Melina2020 Bună ziua, Eu și fratele meu suntem singurii moștenitori după tatăl meu, acum câteva luni am trecut tot pământul pe numele nostru. Problema este ca ... (vezi toată discuția)
Exista si pentru mine o rezolvare? istratemaria istratemaria In urma cu peste 50 de ani,terenul pe care este construita casa mea si a mamei mele a apartinut unei anume persoane X.In urma Nationalizarii,acestei ... (vezi toată discuția)
Doresc act de proprietate uzucapiune pol27 pol27 A murit tatal meu si mia ramas o casa de 110m2 si o gradine de 500m2 ce figureaza la primarie ca platind impozit pe cele doua din 1958. La primarie nu ... (vezi toată discuția)