avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident din cauza Politistului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident din cauza Politistului

Buna ziua,

Am intampinat urmatoarea problema si am nevoie de un raspuns:

Conduceam in Bucuresti cu 70 km / ora pe banda 3 de circulatia avand in fata la 5 m un alt autovehicul. La un moment dat, un politist care statea langa o masina de politie cu radar, a alergat de pe trotuar pana pe banda 3 de circulatie facand ca autovehiculul din fata mea sa franeze brusc. Eu find la 5m in spatele lui nu am mai avut timp sa il evit si l-am lovit.
Politistul alerga spre banda 3 si a oprit acel autovehicul acolo pentru viteza, insa din ce stiu eu, politistul trebuie sa opreasca masinile pe banda unu de circulatie sau in afara carosabilului astfel incat sa nu blocheze incurce circulatia.

Se pare ca politistul respectiv era un cadet care tocmai facea practica in strada si a oprit un autovehicul pe banda 3 de circulatie si asta a condus la un accident.

Cum pot proceda in situatia de fata ?
Legea spune ca eu sunt vinovat pt ca nu am pastrat distanta insa accidentul s-a produs din eroarea unui organ de politie si as vrea sa fac o plangere in acest sens.

Va multumesc

Si inca o precizare:

Initial politistul cadet, a spus ca ii da amenda pt viteza celui pe care l-am lovit eu iar mie nimic.

Ulterior, de la masina a aparut si un politist mai in varsta care i-a dat doar un avertisment tipului respectiv si ne-a spus sa ne intelegem in legatura cu accidentul.

Ultima modificare: Duminică, 6 Iulie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: savysb , utilizator 22:18, 8 Iulie 2014
Nu conteaza... dvs. sunteti de vina pentru ca nu ati apreciat distanta. Trebuie sa pastrati o anumita distanta fata de masina din fata. Daca aluia din fata ii sarea un iepure sau lesina la volan si apasa frana, atunci a cui mai era vina?


Numai bine!
In primul rand trebuie sa mergeti la politie sa va intocmeasca proces verbal in care sa descrieti ce s-a intamplat si in ce conditii, ca sa puteti avea o baza de plecare, insa dpmdv faptul ca nu ati respectat distanta, va dezavantajaza pentru ca se pune problema "daca" soferul din fata avea un motiv intemeiat (copil, altceva in fata) sa franeze ..ce faceati? Il loveati oricum. Deci? Nu cred ca va raspunde contraventional altcineva in afara de dvs., mai ales, mai ales daca va expuneti punctul de vedere asa cum ati facut-o aici, adica ati avut timp sa vedeti de unde a sarit ala sa va opreasca, el a avut timp sa treaca peste 3 benzi si sa ii faca semn soferului din fata dvs., soferul sa franeze, dar nu si dvs.
Sa punem punctul pe i.
Singurul vinovat de producerea accidentului sunteti dvs. pentru ca nu ati pastrat o dostanta corecpunzatoare fata de autovehiculul din fata.
ing. Ioan Ciobanu
Sa punem punctul pe unde-si are locul.

Accidentul s-a produs din cauza mai multor factori.
- ati precizat o viteza de 70 km/h, in Bucuresti. Viteza legala pe acel tronson de drum era de 70 sau de 50? Daca aveati 50, accidentul ar fi insemnat doar un pup in spatele masinii din fata, fiecare 10km in plus la viteza maresc distanta de franare cu ~3m.
- militianul a fost in postura de a provoca un accident in lant. Daca cel din spatele dvs sau chiar dvs incercati sa evitati accidentul tragand de volan stanga (reflexul logic), avea loc o ciocnire frontala cu masinile care veneau pe contrasens si probabil acum erati in spital.
- faptul ca militianul supraveghetor a preferat sa dea doar avertisment "vinovatului de viteza" denota interesul sau de a apara cadetul. S-a gandit probabil ca cel accidentat o sa fie bucuros ca n-a luat amenda si de restul o sa va ocupati impreuna.

Nu are rost sa aduc in discutie necesitatea pastrarii unei distante minime la circulatia pe drumurile publice, s-a batut destul apa in piua pe tema asta mai sus.
In momentul de fata nu puteti decat sa va rezumati la amiabila cu cel accidentat, faptul ca vreti sa faceti o plangere impotriva politistului e doar o mica vendeta.

Calculati: 70km/h + 5m distanta de franare (n-am vazut nici TIR capabil sa franeze in distanta asta) versus "a sarit sa-l opreasca pe ala din fata mea".
Multumesc pentru raspunsuri.

In nici un caz nu incercam sa ma scot nevinovat din acest accident intrucat este foarte clar ca eu nu am pastrat distanta corespunzatoare insa politistul nu a procedat corect cu oprirea si ma intrebam daca este vreo posibilitate sa il reclam si sa fie sanctionat.

Dar nu cred intrucat politistul batran la trimis pe acesta in masina si a ramas el acolo sa imi explice ca nu am pastrat distanta corespunzatoare si trebuie sa ma inteleg cu celalalt sofer.

Multumesc inca o data.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea problema, acum o saptamana ... Soferbuzoian Soferbuzoian Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea problema, acum o saptamana circulam pe un drum principal, am traversat 3 benzi sa intru pe o strada, pe linie punctata, ... (vezi toată discuția)
Accident masina daniela ciocoiu daniela ciocoiu Am avut un accident de masina pe un drum european. Se spune ca noi suntem vinovati pt ca am lovit masina din spate pt ca nu am putut evita. Eram pe banda a ... (vezi toată discuția)
Tamponare fara victime Lara2202 Lara2202 Am fost lovita din spate, eu aflandu-ma pe banda a doua de mers, de o alta masina condusa de o domnisoara. La momentul accidentului eram singura in masina iar ... (vezi toată discuția)