avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj apartament cu credit ipotecar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj apartament cu credit ipotecar

Detin impreuna cu sotia un apartament contractat prin credit ipotecar. Titularul contractului de credit sunt eu, sotia fiind codebitor. Bunul a fost achizitionat in timpul casatoriei.
Din pacate urmeaza sa divortam si as vrea sa lamuresc urmatorul aspect:
In urma partajului, daca ea va ramane cu apartamentul, exista posibilitatea ca eu sa raman codebitor la credit, sau mai rau, titular al creditului??? Adica sa pierd si dreptul de proprietate comuna si sa platesc in continuare ratele?
Inteleg din diverse forumuri si discutii ca banca trebuie sa isi dea acordul pentru efectuarea partajului. Din calculele mele, doar venitul sotiei nu va fi suficient sa preia singura contractul de credit, iar codebitori doritori nu are.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:33, 6 Iulie 2014
Da exista posibilitatea (si probabilitatea mare) ca dvs. sa ramaneti titular al contractului de credit (de fapt asa este si legal si normal), pentru ca asta a fost conventia cu banca, conventie care nu se poate schimba decat cu acordul bancii si cu clauzele lor.
Va multumesc pentru raspuns!

In cazul acesta dreptul meu asupra apartamentului cum va fi compensat de instanta? Voi consulta cel mai probabil un avocat, dar e constitutional sa iti fie revocat un drept de proprietate fara sa primesti despagubiri, ba mai mult, sa platesti in plus?

Aici nu e vorba de constitutional sau nu, aici este vorba pacta sunt servanda, de acordul de vointa al cocontractantilor, etc, In plus cine vorbeste de "revocarea unui drept de proprietate", ce revocare? In fine ... le amestecati un pic (mai mult) si probabil ca asa le aveti si in cap (obligatii legale si morale la un loc, nedreptatea pricinuita, e normal/nu-i normal, etc). Trebuie sa o luati incet si cu atentie ca sa intelegeti situatia de fapt (adica sa va explice cineva) si apoi va faceti un plan de actiune, etc. Bafta!!
prin partaj nu va e revocat dreptul de proprietate, dvs impartiti un bun imobil si o datorie aferenta pt acel bun. Daca sotia doreste casa , va plati si creditul aferent. la partaj veti cita si banca. daca baca nu e de acord ca sotai sa preia ratele pt ca nu se incadreaza cu salariul, pastrati-o dvs ( casa) si platiti ratele.
daca nici unul dintre dvs nu isi permite sa plateasca atat ratele cat si sulta celuilalat, casa se vinde, se plateste creditul si daca mai ramane ceva de plata, ramaneti ambii datori.
Va multumesc mult!

Realizez ca probabil pe fondul emotiilor nu reusisem sa conturez exact intrebarea care ma macina, dar dumneavoastra ati punctat exact lucrurile care imi erau neclare, si anume:
1. Daca doreste apartamentul, sa il poata prelua cu tot cu datorii in cazul in care banca accepta, nu sa raman eu cu datoriile si ea cu proprietatea.
2. Daca nu isi permite, sa stiu ca am o sansa sa imi ramana mie, eu singur pot prelua ratele fara codebitor.

In practica o voi lasa sa locuiasca in continuare in apartament chiar si in varianta 2, deoarece avem 2 copii minori care oricum vor avea de suferit de pe urma divortului si nu vreau sa complic lucrurile si mai mult.

O duminica frumoasa!

Alte discuții în legătură

Partaj - credit prima casa Rikidone79 Rikidone79 Sunt casatorita si urmeaza sa divortez de comun acord, nu avem copii, avem un apartament cumparat prin \\"Prima casa\\". Eu sunt titularul creditului, iar ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj, apartament ipotecat marinmariana marinmariana Buna ziua ,in cadrul unui proces de divort ,mai precis la partaj ,daca imobilul detinut ca si bun comun este ipotecat la banca in urma contractarii unui credit ... (vezi toată discuția)
Partaj hadrian74 hadrian74 Ce se intimpla daca in urma unui proces de partaj urmeaza sa-i platesc fostei sotii ca sulta cota parte din valoarea apartamentului dar nu am posibilitate? voi ... (vezi toată discuția)