avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul copilului la ajutor din partea tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul copilului la ajutor din partea tatalui

Buna seara,

Am intrat pe acest forum in speranta ca persoane avizate ma pot ajuta in problema ce o voi expune in continuare.

Unul dintre copiii mei, in varsta de 15 ani a fost accidentat de o masina, din vina lui, se pare, din spusele soferului si din primele cercetari ale politiei.

In urma accidentului a suferit 3 operatii la spitale diferite, are vreo 7 fracturi, si altele. Acum este acasa, imobilizat la pat, dar trebuie sa urmeze o buna perioada de timp tratament medicamentos, kinetoterapie in fiecare zi, consiliere psihologica, apoi analize din doua in doua saptamani pentru ca a fost un accident f. grav.
Eu sunt divortata de tatal copiilor, copiii au domiciliul la mine, avem custodie comuna, imi plateste pensie alimentara, fara a tine legatura cu copiii, nu vacante, nu vizite, nimic.
Desi eu in situatia de fata nu lucrez, tatal copiiilor a venit in fiecare zi la spital la copil, dar nu a vrut sa contribuie cu nici un ban pentru operatii, doctori, medicamente, kinetoterapie, medicatia de acasa...nimic, a zis ca nu-I treaba lui.
In afara de cate o sticla de apa, nici macar o banana nu I-a adus la spital. Mentionez ca are o situatie financiara f. buna, salariu f bun, parintii lui locuiesc in SUA, nu se pune problema ca nu ar avea bani, dar nu vrea sa dea. Numai corsetul m-a costat 12 milioane lei(vechi)si i-am cerut in imprumut macar jumatate si nu a vrut sa-i dea pt sanatatea copilul lui, a zis ca daca nu-I mai vede inapoi. Este incredibil, copilul lui se zbatea intre viata si moarte, a vazut prin ce trece, dar ne-a zis ca el cu bani nu contribuie. Lunar, ma duc pana in 20 milioane cheltuieli cu totul pt copil.
Intrebarea mea este : am dreptul sa ma adresez instantei pentru a imparti cheltuielile cu tatal copilului? Daca da, atunci pe ce articole de lege pot merge? Este acesta un fel de abandon din partea tatalui? Este o situatie exceptionala, ce art. pot invoca?
Copilul de cand a avut accidental are nevoie permanent de o persoana langa el intrucat are si fractura de coloana(imobilizat la pat), operatii la mana si este imobilizata, deci permanent trebuie sa stau langa el. Asa, in acesta situatie, il transport la recuperare si la spital. La toate astea se adauga si trauma provocata de tatal sau, caci copilul se simte neiubit si abandonat de el si ar trebui sa-i cer despagubiri si pt asta. Nu-ti pot trata copilul in halul asta, ai niste indatoriri fata de el, nu doar ensia alimentara si aia obtinuta dupa executare silita. Problema cred ca este actuala lui sotie care nu are copii si care nu vrea sa-i fie afectate bunastatea, confortul si multiplele vacante in strainatate.

Cu mii de multumiri!
De la firma de asigurare, in cazul in care nu este vinovat copilul sau macar culpa comuna, stiu ca pot primi, eu nu stiam daca tata poate despagubi copilul, macar intr-o anumita cota, chiar daca plateste pensie alimentara. Merg pe abandon sau pe drepturile copilului?
Din pacate, nu puteti merge nici pe abandon, nici pe drepturile copilului.
Abandonul presupune neindeplinirea obligatiei de intretinere, respectiv pensia alimentara stabilta de instanta, iar dv mentionati faptul ca ati recurs la executarea silita a acestei obligatii.
Cat despre drepturile copilului... legislatia din tara noastra prevede faptul ca minorii beneficiaza de asistenta medicala gratuita, in consecinta nu ii puteti imputa tatalui costul tratamentelor.
Multumesc pt raspuns, din pacate nu toate serviciile medicale sau medicamente sunt gratuite. Eu am chitante pt toate, inclusiv pt medicamentele prescrise de medic in spital si pe care le-am cumparat eu. Singurul medic specialist pe paralizia nervilor are doar cabinet privat si nu are contract cu CAS. Medicamentele pe care trebuie sa le ia zilnic nu se deconteaza, deci nu vb pe ceea ce nu se poate deconta, de ex. plicul de multumire catre medici, etc, ci de celelalte cheltuieli pe care le pot dovedi cu chitante.
Singura obligatie a tatalui este doar pensia de intretinere. Are o obligatie morala dar legea nu il poate obliga sa isi ajute copilul.Tine de caracter . Multi dau pensia de intretinere doar fortati , si unii nu o dau deloc pe motiv ca nu au venituri dar ei lucreaza la negru. Si in acest sens ar trebui o noua lege !.. Pentru cine nu vrea sa dea pensia de intretinere si lucreaza la negru ar trebui ca aceasta sa fie data de STAT si ei sa lucreze in folosul comunitatii ! Pacat ca nu il intereseaza copilul si unii dupa divort considera ca ei isi indeplinesc datoria fata de un copil platind o pensie de mizerie .Responsabilitatea intr-o familie si instinctul patern in tara noastra nu prea exista si constat ca dispare incet si cel matern. E mai usor de fugi de greutati , sa te debarasezi de o familie si sa iti traiesti o a doua tinerete.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara marina_1010 marina_1010 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine sa ma lamuresc intr-o problema. Sunt divortata, am doi copii, custodie comuna, cu domiciliul la mine. Pe 1 mai ... (vezi toată discuția)
Obligatia copilului fata de intretinerea parintelui ali18ro ali18ro buna ziua. +o persoana (50 ani) a facut un accident vascular cerebral si de 3 saptamani este imobilizat la pat intr-un spital in romania, fara a putea sa se ... (vezi toată discuția)
Accident grav, medici superficiali si incompetenti amotida amotida Am avut un accident rutier, ne-a lovit o alta masina pierduta de sub control de un sofer beat, 5 persoane in masina mea. Urmari: -Eu (sofer) am suferit ... (vezi toată discuția)