avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

buna ziua. in cat timp vireaza statul banii pt concediul prenatal?? seful meu nu este de acord sa imi plateasca din buzunarul lui ca mai apoi sa isi recupereze banii..va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:33, 7 Iulie 2014
Daca va referiti la indemnizatia pentru sarcina atunci banii se vor achita dupa depunerea dosarului la CNASS, de regula in 30 de zile. In fapt se achita atunci când va vine rândul, in limita sumelor alocate. Adica daca va vine rândul si li s-au terminat fondurile....mai asteptati.
Daca societatea are mai multi angajati si un fond de plata la CASS care depaseste suma pe care o primiti dvs, atunci aceasta se va deduce din obligatia de plata a societatii, care v-a achita mai putin cu suma respectiva.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


2. - Asadar angajatorul este obligat de lege sa va plateasca indemnziatia pentru concediul de maternitate si apoi o recupereaza de la CJAS.
- Intarzierea platii de catre CJAS nu este problema salariatilor ci este o problema intre angajator si CJAS.

3. Sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste concediu medical raluk_cream raluk_cream Sunt insarcinata in 6 luni si sunt in concediu medical de la inceputul lui ianuarie.Pe luna respectiva angajatorul nu mi-a dat banii pe concediu medical.Imi ... (vezi toată discuția)
Certificat medical Gabi95 Gabi95 Bună ziua, băiatul meu a avut mâna ruptă, şi bineţeles că a avut medical . Când a întrebat la servici când i se plăteşte i s-a spus că o să-i ... (vezi toată discuția)
Prenatalul luscinia1987 luscinia1987 buna ziua...mentionez ca pe data de 15 mai am intrat in concediu prenatal....suntem deja in data de 26 iunie iar eu nu am primit nici un ban...am sunat la ... (vezi toată discuția)