avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort la mediator, familie cu copii si credit ipotecar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort la mediator, familie cu copii si credit ipotecar

Buna ziua,
Sunt interesata cum se rezolva urmatoarea problema, familie cu 2 copii se hotaraste sa divorteze, prefera procedura medierii. Exista un apartament propietate comuna, cu credit ipotecar in derulare, titular credit sotul.
Intrebari:
1. Cat dureaza tot procesul, medierea- in conditiile in care nu cred sa fie nevoie de mai mult de o sedinta de mediere, cat dureaza la tribunal? Cat costa medierea/ tribunalul? Mediatorul este necesar sa fie de la domiciliul sotilor sau nu are importanta?
2. Daca cei doi soti au hotarat ca imobilul sa ramana unuia dintre ei, creditul sa ramana la unul dintre soti(cel care ramane cu casa), am inteles ca banca emite un acord in acest sens, este posibil ca banca sa nu fie de acord?
3. In situatia mai sus prezentata cu casa, este necesar partaj? Se mai plateste vreo taxa suplimentara prvitoare la bunuri?
4. Exista o ancheta sociala facuta de autoritatea tutelara? cine o solicita?mediatorul, familia, instanta?
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Buna ziua,
Mediatorul nu poate sa divorteze. Mediatoarul poate doar sa va puna deacord asupra tuturor capetelor de cerere.
Divortul poate fi pronuntat dor de:
- instanta,
- notar,
- ofiterul de stare civila din cadrul primariei unde s-a incheiat casatoria.
In privinta capetelor accesorii de cerere, ele pot fi rezolvate doar de notar sau instanta.
Instanta competenta este judecatoria pe raza careia ati avut ultimul domiciliu comun si taxa de timbru este de 200 lei.
Durata unui dosar de divort este in functie de incarcarea acestei instante.
Partajul (impartirea bunurilor) chiar daca este prin acord presupune o taxa de 3% din valoare.
Va trebui sa chemati si banca in instanta pentru a fi deacord cu preluarea creditului doar de unul din soti daca acesta intruneste conditiile minime necesare.
Ancheta sociala este ceruta de instanta obligatoriu.
Mediatorul poate sa fie de oriunde pentru ca el doar va pune deacord cu capetele de cerere. (Dca exista neintelegeri el cauta sa va faca sa va intelegeti) Alt rol nu are.
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2014
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
1.Intradevar, daca partile sunt de acord in privinta tuturor aspectelor litigioase, nu este nevoie de mai mult de o sedinta de mediere. Pretul acesteia il stabileste mediatorul. Pentru instanta se achita taxa de timbru aferenta capetelor din cererea de chemare in judecata. O va calcula tot mediatorul functie si de valoarea apartamentului supus partajului. Mediatorul e de preferat sa fie inregistrat in raza curtii de apel in care isi au partile domiciliul, din cate stiu eu. E mai usor si ptr dvs. Doar nu va duceti, in Bucuresti la mediere cand dvs locuiti in Baia Mare.
2.Banca isi urmareste propriul interes... Daca sotul ce ramane cu apartamentul are suficiente venituri, nu cred ca vor fi probleme in obtinerea acordului bancii ptr preluare de credit.
3. S-a raspuns la aceasta intrebare.
4.Ancheta sociala nu mai este necesara daca parintii sunt de acord in privinta intereselor copiilor, acord inserat in inscrisurile emanate de mediator
Multumesc mult pentru raspunsuri. As vrea sa imi spuneti, taxa de timbru este 3% din valorea bunurilor imobile care se partajeaza?Am inteles ca in cazul in care exista acord de mediere depus la instanta aceasta taxa de timbru se restituie? Care este procedura la instantele din Bucuresti? Se depun banii si apoi se recupereaza? In cat timp? NU se mai depun? As vrea sa stiu practic cum este. Multumesc foarte mult.
In cazul partajului bunurilor comune, taxa este de 3% din valoarea acestora.

In privinta acordului de mediere, situatia este diferita in functie de momentul la care este depus pentru consfiintire.
1.Astfel ca daca depuneti acordul fara sa existe o cerere de chemare in judecata/inaintea declansarii litigiului (cerere hotarare de expedient) veti achita doar taxa fixa plus jumatate din valoarea de 3% a bunurilor de partajat.
2.Daca exista deja depusa cererea de chemare in judecata/in timpul unul proces aflat pe rolul instantei, si ati achitat taxa de timbru, chiar daca depuneti acordul de mediere, nu se restituie nimic din taxa de timbru achitata. Aici se impune o interventie de lege ferenda, a legiutorului, pentru a elimina dezechilibrul creat.

Legea nr.192/2006 -legea medierii Art. 63
(1) In cazul in care litigiul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, dispozitiile art. 432-434 din codul de procedură civila fiind aplicabile in mod corespunzător.
(2) Odată cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru învestirea acesteia, cu exceptia cazurilor in care conflictul solutionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate si/sau constituirea altui drept real asupra unui bun imobil.


OUG nr.80/2013 - privind taxele judiciare de timbru
Art. 11
(1) Alte categorii de cereri se taxeaza dupa cum urmeaza:
a) cereri prin care partile solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor, inclusiv cand este rezultata din acordul de mediere — 20 lei; in cazurile in care intelegerea sau acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la aceasta suma se adauga 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru actiunea in revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. In cazul in care intelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixa se adauga 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5;

Pentru divort si incredintare minor, taxa este de 20 lei (consfiintirea intelegerii partilor) dar va recomand sa achitati si 200 lei pentru divort prin acord, indiferent de momentul la care este depus acordul de mediere (inainte de a depune o cerere de chemare in judecata sau dupa ce aceasta a fost depusa). Va recomand sa discutati cu un avocat, care cunoaste practica instantei sectorului respectiv, sau personal la registratura cand depuneti acordul insotit de cererea de hotarare de expedient.

Din punct de vedere al specialistilor in drept, taxa pentru consfiintirea acordului de mediere privind divortul, prin hotararea de expedient, ar trebui sa fie doar 20 de lei, dar din practica instantelor reiese ca in mare majoritate se solicita ambele taxe de timbru (in Bucuresti).
Nu exista practica unitara in materie din moment ce anumite instante solicita pe langa cererea de hotarare de expedient si cererea de chemare in judecata, pentru a consfiinti acordul (taxe 20lei+200lei) iar altele dau hotararea de expedient, fara sa existe si cererea de chemare in judecata (taxa 20 lei).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare alex83 alex83 buna ziua...care sunt procedurile de divort..?mai trebuiein..instanta?..sau cum se face mai exact.../..ma refer si cu treaba de partaj cu toate...acte ... (vezi toată discuția)
Divort + tranzactie partaj elenusht elenusht Buna ziua, Sunt in curs de divort, fara copii si am ajuns cumva la o intelegere in ceea ce priveste partajul. Urmeaza a doua infatisare a divortului unde ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori la mediator mtla_22 mtla_22 Pentru un divort cu minori, acordul se depune in instanta pentru consfintire - printr-o cerere de consfintire a acordului de mediere, sau se depune o cerere de ... (vezi toată discuția)