avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna dupa concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna dupa concediu medical

Buna Ziua!
Am avut conediu medical pe o perioada de 10 luni pentru tuberculoza, cod de indemnizatie 12 si acum as dori sa imi iau concediul de odihna de pe anul trecut si de pe anul acesta dar nu imi aproba cererea de concediu de odihna, in cazul acesta am dreptul la concediul de odihna si daca da, ce se poate face pentru a mi se aproba cererea?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:25, 10 Iulie 2014
Concediul de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2014
alla1975, utilizator
alla1975 a scris:

Concediul de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.


Pe internet am gasit urmatoarele informatii care va contrazic:
Art. 145 alin.(2) din Codul Muncii:

ART. 145
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

Exista o hotarare a Curtii Europene de Justitie, pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, care prevede ca dreptul la concediul anual de odihna nu poate fi diminuat de concediul medical pe care l-a avut angajatul.
Intrucat aceasta hotarare a Curtii Europene de Justitie este obligatorie si pentru instantele din Romania, atunci dispozitiile art. 145 alin. (2) din Codul muncii nu mai sunt aplicabile pentru situatiile in care salariatii au fost in concediu medical.



Deci am drept la concediu de odihna dar nu mi se aproba cererea
Pai da, este obligatorie si pt.instantele din Romania, asta insemnand ca nu aveti alta solutie decat sa dati angajatorul in judecata daca vreti concediu medical. Alta cale nu exista ..credeati ca o sa va informeze angajatorul de existenta acestei hotarari? Ati aflat, actionati!
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2014
alla1975, utilizator
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii , durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:

1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.

2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.

3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.

Detalii : [ link extern ]

Pentru a putea beneficia de aceasta hotarare, va trebui sa actionati in judecat angajatorul, daca nu intelege de bunavoie.
M-am tot luptat si eu cu problema asta ca angajator.

In cele din urma am solicitat un raspuns (luna trecuta chiar) la Ministerul Muncii si mi s-a raspuns ca aplicarea directivei europene este obligatorie deci sa acord concediu de odihna si pentru perioada de medical.

Mi s-au dat mai multe argumente pe care bucuroasa le-as impartasi cu d-voastra insa am un pdf si nu am cum sa fac copy paste din el aici. Eventual, daca imi spune cineva despre o posibilitate de a atasa raspunsul primit.

Deci, eu actionez de-acum incolo conform raspunsului primit.

Alte discuții în legătură

Durata concediu de odihna anual miha2766 miha2766 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de acordarea concediului de odihna. Un angajat are dreptul la 23 zile de CO anual conform ... (vezi toată discuția)
Programare concedii de odihna tecuveronica tecuveronica Buna ziua! Trebuiesc intocmite programarile de concediu de odihna in aceasta perioada. As dori sa stiu daca in programare se trece doar numarul zilelor sau/si ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna dorin90 dorin90 Care este numarul minim de zile lucratoare pe care am dreptul sa-l solicit firmei la care sunt angajat ?:sorry: va multumesc ! (vezi toată discuția)