avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CIC

buna ziua,
am un angajat care are sotia gravida. ea nu poate intra in CIC pt ca nu este asigurata si vrea sa intre el. va intra in CIC dupa ce expira cele 42 de zile de la nasterea copilului? apoi va sta doar o luna acasa si va incepe iar munca pentru a beneficia de stimulentul de insertie. a doua intrebare este...cine il va plati luna aia cat sta acasa?...sigur nu angajatorul. si pe care din cele doua variante tre sa o aleaga el? pe cea de 1 an, nu? nu pe cea de CIC pana la 2 ani
Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2014
maria_corina29, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:26, 10 Iulie 2014
Angajatorul plateste initial indemnizatia, banii fiindu-i restituiti de stat, ulterior. Daca doreste stimulul de insertie, varianta de 1 an este cea optima.
1. Tatal poate beneficia direct de stimulentul de insertie, fara sa mai intre in CCC.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

3. Deoarece mama nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) tatal poate solicita stimulentul de insertie cu data nasterii copilului.



Apa_dulce:

1. Ati confundat indemnizatia pentru concediul crestere copil (CCC) cu u indemnizatia pentru concediul de maternitate.

2. Indemnizatia pentru concediul de maternitate se plateste de catre angajator si se suporta de catre CJAS.

3. Indemnzatia pentru CCC se plateste de catre AJPIS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie kvinto kvinto Buna ziua tuturor! daca ar putea cineva sa ma lamureasca si pe mine..acum 2 luni a nascut sotia, eu sunt cetatean roman si ea nu (are permis de sedere pentru ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie ioana.crisan ioana.crisan Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in 2 privinte: 1. eu am un pfa deschis de un an de zile, cu venit declarat de 600 lei/trimestru(obiectul de activitate e ... (vezi toată discuția)
Concediu ionny-ionela ionny-ionela pe 2 mai am nascut vreau sa stiu daca nu am lucrat de ce benificiez de la stat(alocatie, indemnizatie sau vrun ajutor) precizez k sotu lucreaza dar nu ... (vezi toată discuția)