avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie si somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie si somaj

Buna ziua.
Mama nu indeplineste conditiile pentru acordare CCC, nu realizeaza venituri. Tatal realizeaza venituri insa vrea sa solicite direct stimulent de insertie. ce se intampla daca angajatorul il da in somaj? Poate lua stimulent in continuare? Sau poate solicita CCC? Exista anumite termene?
Multumesc anticipat!
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:29, 10 Iulie 2014
1. - Stimulentul de insertie se acorda numai celor care au venituri profesionale (din prestarea unei activitati) impozabile.
- Indemnizatia de somaj nu este un venit profesional impozabil si deci nu se poate cumula cu stimulentul de insertie.

2. Daca solicita direct stimulentul de insertie (fara sa intre in CCC) se considera ca a solicita CCC pana la varsta de 1 an si poate oricand solicita sa intre in CCC pana la varsta copilului de 1 an.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

4. Daca mama nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) tatal poate solicita stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.
Am inteles. Daca firma il da in somaj pana implineste copilul 1 an poate solicita CCC. Dar in situatia in care firma il da in somaj cand copilul are 1 an si 2 luni ce se intampla? Primeste doar indemnizatia de somaj si atat? Din cate am inteles ccc poate solicita doar pana la 1 an!
Multumesc!
1. - Daca solicita de la inceput stimulentul de insertie (fara sa intre in CCC) se considera ca a solicitat CCC pana la varsta de 1 an.
- Pana la varsta de 1 an a copilului poate oricand solicita CCC si indemnizatia aferenta (si i se va suspenda plata stimulentului de insertie).
- Dar acest CCC va fi numai pana la varsta de 1 an a copilului.

2. - Stimulentul de insertie se plateste pana implineste copilul 2 ani deci pana atunci nu poate fi concediat.
- In perioada cat beneficiaza de plata stimulentului de insertie sau de CCC nu poate fi concediat decat daca angajatorul este in reorganizare judiciara sau faliment.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie croberta croberta daca un salariat a solicitat mai intai stimulent de insertie si l.a primit timp de 8 luni, are dreptul acum de indemnizatie crestere copil ? (vezi toată discuția)
Pot intra din stimulent in ccc? georalu1979 georalu1979 Sunt in stimulent crestere copil,copilul implineste un an in octombrie,pot intrerupe serviciul ca sa pot intra in CCC? (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie caty28 caty28 Buna ziua. Am si eu o nelămurire: in cazul in care solicit stimulentul de inserție fara a intra in CCC, pana la ce vârstă a copilului il primesc? 1 an sau ... (vezi toată discuția)