avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere de hartuire morala + un politist fara bunul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere de hartuire morala + un politist fara bunul simt

Buna ziua. Am 2 nelamuriri dar mai intai sa prezint intamplarea pe scurt. O pesoana din familia lui ii face o plangere de hartuire morala unei persoane din familia mea. Pe baza acestei plangeri politistul ne cheama pe noi doi la sectie sa dam declaratii. Zicea sa confirmam acea plangere mai multe detalii nu vrea sa ne dea. Acum intervine politistul roman scump si drag care ne cheama pe noi 2 la sectie la o anumita data si ora. Cu o ora inainte politistul ne suna ca are treaba si nu e la sectie sa revenim maine, la aceasi ora. A doua zi, fix la fel, ne suna ca are treaba si nu e acolo sa venim in alta zi. A facut asa 3 zile la rand, zicand ca nu ii pasa, ca suntem obligati sa venim si ca nu sta el dupa noi. A inceput sa ridice tonul la prietenul meu ca daca nu venim luni la ora 8 o sa iasa urat, ca ne da amenda, trimite politia dupa noi, ca nu avem dreptul sa ii zicem noi cand sa venim, facem cum vrea el cand vrea el.

Acum intrebarile mele:
1. Pot sa fac ceva in legatura cu atitudinea politistului? O plangere ceva? (stiu ca nu o sa rezolv nimic, ca politistii se apara intre ei, dar macar sa-l enervez putin)
2. In calitate de ce suntem chemati sa dam declaratii? Ca martori sau ce?
3. Daca e in calitate de martori stiu ca daca sunt implicate rude apropiate nu suntem obligati sa dam declaratii? E adevarat? Sau numai daca toata treaba e in instanta?
Cel mai recent răspuns: M13 , utilizator 15:53, 10 Iulie 2014
Daca va angajati avocat se vor schimba lucrurile daca avocatul stie cum sa puna problema la politist.
Am inteles. Dar in legatura cu faptul ca suntem chemati, suntem obligati de lege sa mergem sa dam declaratii sau putem sa refuzam?
In functie de situatie sunteti obligati sa va prezentati.
Se poate aplica si amenda dar ar trebui sa vad dosarul ca sa va cunosc situatia referitor la amenda.
Din cate stiu eu se calmeaza spiritele daca vine avocat.
Nu sunteti obligati sa aveti avocat dar va pot amenda in functie de situatie.
Nu e ok cum a facut politistul dar se practica si asa...
1. Daca considerati util, puteti face o sesizare in atentia Directiei de Control Intern-Serviciul verificari reclamatii, sesizari si cercetare penala speciala, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.
2. Calitatea in care sunteti chemati sa dati declaratii, trebuie continuta de invitatia pe care ati primit-o de la politie.
3. Art. 117 - Codul de procedura penala
Persoanele care au dreptul de a refuza sa dea declaratii in calitate de martor
(1) Au dreptul de a refuza sa fie audiate icalitate de martor urmatoarele persoane:
a) sotul, ascendentii si descendenţii in linie directa, precum si fratii si surorile suspectului sau inculpatului;
b) persoanele care au avut calitatea de sot al suspectului sau al inculpatului.
(2) Dupa comunicarea drepturilor si obligatiilor potrivit art. 120, organele judiciare comunica persoanelor prevazute la alin. (1) dreptul de a nu da declaraţii in calitate de martor.
(3) Daca persoanele prevăzute la alin. (1) sunt de acord sa dea declaratii, in privinta acestora sunt aplicabile dispozitiile privitoare la drepturile si obligatiile martorilor.
(4) Persoana care indeplineste una dintre calitatile prevăzute la alin. (1) in raport cu unul dintre suspecti sau inculpati este scutita de obligatia de a depune marturie si impotriva celorlalti suspecti sau inculpati, in cazul in care declaratia sa nu poate fi limitata doar la acestia din urma.
Multumesc pentru informatii. Daca mai continua cu atitudinea asta cred ca o sa fac o sesizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie de a da o declaratie danaa1 danaa1 O persoana chemata la politie, este obligata sa dea declaratie fara sa vrea? Parca legea spune ca o persoana citata are dreptul de a nu face nicio ... (vezi toată discuția)
Minor martor dosar penal Ovety20 Ovety20 Buna seara. Ipotetic vorbind, daca un minor( 16 ani) este chemat în calitate de martor la Poliție pentru declarație, pentru ce este necesara prezenta unui ... (vezi toată discuția)
Retragere declaratie martor, consecinte Bogdann98 Bogdann98 Buna ziua, un prieten a fost lovit de un om acel prieten a scos certificat si a făcut plângere sa deschis dosar am fost sunat de politie sa ma prezint sa dau ... (vezi toată discuția)