avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager, sau...?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager, sau...?

Buna ziua. Cazul meu este urmatorul. M-am casatorit de curand (avem peste 6o ani), eu doi copii, care nu sunt de acord cu aceasta casatorie. El are doi copii, fara comentarii. Am o proprietate bun propriu, cumparata in timpul casatoriei, dar din banii avuti de dinaintea casatoriei, intabulat doar pe mine ca ,,bun propriu,,. Doresc o lamurire, daca se poate, de la o persoana competenta. Ce act ar trebui sa intocmesc, ca dupa moartea mea, copii mei sa nu il poata da afara din casa pe sotul meu, sa poata locui acolo pana traieste. Dar, doar atat, pe timpul vietii lui sa poata locui acolo si sa imi poarte de grija, daca ma imbolnavescl. Fara nici un drept de proprietate, pentru ca are si el doi copii si chiar nu asi vrea sa complicam lucrurile, ele fiind si asa destul de complicate. Daca acel act eu il pot revoca in timpul vietii mele oricand, sau nu. Stiu ca are drept de mostenire un sfert dupa decesul meu, dar asta nu este suficient, ca sa nu il dea afara copii mei din casa. Am citit in Codul civil, dar sunt atatea definitii si expresii juridice, incat ma depasesc si nu inteleg. Puteti sa ma lamuriti mai cu cuvinte ,,nejuridice,,? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:04, 11 Iulie 2014
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu i-as da drept de uzufruct, nu il veti putea revoca daca doriti sa il dati afara.
Apoi, poate decedati maine si sotul dv mai traieste 40 de ani, mi se pare nedrept ca fii db sa il aibe musafir 40 de ani.
Daca decedati inaintea lui, are drept sa mosteneasca 1/4 din casa si drept de abitatie pana la un eventual partaj. Poate negocia atunci cu copiii dvs sa il lase in casa contra partii lui.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bun, uzufruct cade, ce pot face altceva, nu exista alta posibilitate de a ma proteja si pe mine, dar si sotul meu sa aiba drept de habitatie pana traieste?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Totusi, unde a stat pana sa va casatoriti ?
V-am zis daca decedati dvs inaintea lui, omul are oricum drept de abitatie viagera, doar daca se face partaj si imobilul le e atribuit copiilor, el va trebui sa plece. El poate ceda dreptul lui la mostenire copiilor pt a sta pana la deces in casa ( daca se inteleg).
Daca insistati sa il protejati pe sot impotriva intereselor copiilor, puteti sa faceti un testament, sa le lasati apartamentul in mod egal copiilor ( nuda proprietate) si dansului drept de uzufruct.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unic proprietar al unui apartament. mă pot asigura prin testament că soția va putea locui în el și după eventualul meu deces? ivan3 ivan3 Sint divortat cu partajul facut,am doi copii,de 4 ani sint casatorit legal. Care este forma legala,ca dupa decesul meu actuala sotie sa poata locui aici,fara ... (vezi toată discuția)
Cum se poate dezmoșteni copilul din prima căsătorie? rezolvă o convenție matrimonială această problemă? dodorel62 dodorel62 Buna seara . Am un coleg care are urmatoarea problema Este casatorit legitim cu o doamna , iar inainte de aceasta a fost casatorit si in urma partajului a ... (vezi toată discuția)
Locuinta comuna proprietate personala wazz wazz buna ziua sotia are locuinta proprietate personala provenita din mostenire iar eu am locuinta proprietate personala provenita din donatie de la parintii mei ... (vezi toată discuția)