avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit teren
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit teren

buna ziua, in cazul in care s-a achizitionat o cladire cu teren aferent, in scopul desfasurarii activitatii (va fi noul sediu), terenul cum se impoziteaza? ideea este ca am fost la directia de taxe si impozite si mi-a zis ca doar cladirea se impoziteaza, ceea ce m-a mirat, cel putin nu gasesc o lege in care sa zica ca terenul din cazul meu nu se impoziteaza. De ex. in codul fiscal nu inteleg la art. 258 lin (2), notiunea de "registru agricol", adica nu ma incadrez acolo? este doar pt cei cu ob de activit, agricultura?unde ma pot uita, la ce articol, ca sa pot sa fac un calcul estimativ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 22:34, 13 Iulie 2014
Cf. Cod fiscal:

ART. 257 Scutiri

Impozitul pe teren nu se datorează pentru:

a) terenul aferent unei clădiri, pentru suprafaţa de teren care este acoperită de o clădire;


Norme ART. 257

77. (1) Prin sintagma suprafaţa de teren care este acoperită de o clădire, prevăzută la art. 257 lit. a) din Codul fiscal, se înţelege suprafaţa construită la sol a clădirilor.

(1^1) În cazul terenurilor pe care sunt amplasate clădiri, pentru stabilirea impozitului pe teren, din suprafaţa înregistrată în registrul agricol la categoria de folosinţă "terenuri cu construcţii" se scade suprafaţa construită la sol a clădirilor respective.


Deci pt amprenta la sol a cladirii nu se datoreaza impozit teren, intrucat datorati impozit pe cladiri. Va incadrati la art 258 (2) dar nu datorati pt suprafaţa construită la sol a clădirilor.

Pt a vedea exact impozitul trebuie sa vedeti hotararea Consiliului Local privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, intrucat acesta potrivit Cod fiscal:

ART. 287 Majorarea impozitelor şi taxelor locale de consiliile locale sau consiliile judeţene

(1) Autoritatea deliberativă a administrației publice locale, la propunerea autorității executive, poate stabili cote adiționale la impozitele și taxele locale prevăzute în prezentul titlu, în funcție de următoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum și de necesitățile bugetare locale, cu excepția taxelor prevăzute la art. 295 alin. (11) lit. c) și d).

(2) Cotele adiționale stabilite conform alin. (1) nu pot fi mai mari de 20% față de nivelurile aprobate prin hotărâre a Guvernului potrivit art. 292.

(3) Criteriile prevăzute la alin. (1) se hotărăsc de către autoritatea deliberativă a administrației publice locale.
Ultima modificare: Duminică, 13 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pentru anexa gospodaresca chitaila chitaila Buna ziua, as dori sa stiu daca se plateste impozit pentru o anexa gospodareasca din BCA in intravilan, in suprafata de 50 mp la sol. Daca se plateste, este ... (vezi toată discuția)
Scutire de impozite si taxe locale starsiti starsiti Buna ziua, De 4 ani am un venit brut de 500 lei avind contract de munca cu timp partial. Pot sa cer scutire de impozite si taxe locale ? Daca da cum ... (vezi toată discuția)
Impozitare teren cata8 cata8 Am si eu o intrebare: pt terenul cu constructii se mai face acum in 2016 diferenta intre terenul liber si cel ocupat? Multumesc!:( (vezi toată discuția)