avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Inregistrare in scopuri de TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Inregistrare in scopuri de TVA

Ca sa inscriu o firma nou infiintata , platitoare de tva am inteles ca trebuie ca cei de la ONRC sa imi elibereze un alt certificat constatator din care sa reiasa ca am o activitate la terti. Cum si unde se face cererea? ce criterii trebuie sa indeplinesc?
Cel mai recent răspuns: bob02008 , utilizator 21:03, 14 Iulie 2014
Eu am inteles din intrebarea d-voastra ca deja v-ati inmatriculat la ORC. Deci pt a va inregistra acum în scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal:

ART. 153 Înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA
(1) Persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi realizează sau intenţionează să realizeze o activitate economică ce implică operaţiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere şi/sau operaţiuni rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b) şi d), trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent, după cum urmează:
.....
c) dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1), dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă;


veti depune la ANAF:

- Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică 010 + anexa la cererea de înregistrare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la ordin nr. 2795/2011 (anexa 2 se completeaza cu ajutor pdf inteligent)
- CD-ul cu anexa nr. 2 la ordin nr. 2795/2011
- copie CUI firma solicitanta
- copie documente identitate administratori si asociati. Daca asociati sunt persoane juridice atunci copie echivalent CUI
- copie act detinere spatiu
- rezolutie ONRC inmatriculare firma solicitanta
- persoana impozabilă trebuie să depună o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că desfăşoară activităţi economice la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora
- in cazul în care administratorii şi/sau asociaţii**) persoanei impozabile nu sunt înregistraţi fiscal în România, aceştia trebuie să prezinte o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au comis infracţiuni şi/sau fapte de natura celor prevăzute la art. 2 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 75/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
- uneori se poate solicita si certificat constator prelungit ORC pt. firma solicitanta (mai bine intrebati direct la organul fiscal de care apartineti daca au nevoie si de acest document)


**) În cazul societăţilor comerciale reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, condiţia se referă:
a) la administratori, în cazul societăţilor pe acţiuni sau în comandită pe acţiuni înfiinţate în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) la asociaţii societăţii comerciale, indiferent de ponderea pe care o deţin în capitalul social al acesteia, şi la administratori, în cazul altor societăţi comerciale decât cele menţionate la lit. a), înfiinţate în baza Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.


Anexa la cererea de înregistrare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la ordin nr. 2795/2011 se completeaza aici: [ link extern ]

Punctajul la Anexa trebuie sa fie >= 45. Dacă punctajul obţinut este mai mic de 45 de puncte, organul fiscal competent emite decizia privind respingerea solicitării de înregistrare în scopuri de TVA, care cuprinde în mod obligatoriu şi motivaţia respingerii, în fapt şi în drept, potrivit reglementărilor procedurale în vigoare.

Se va efectua un control faptic al existentei spaţiului aferent sediului social şi, după caz, a sediilor secundare declarate. În acest scop, organul fiscal competent efectuează o cercetare la faţa locului, în condiţiile art. 57 din Codul de procedură fiscală.

Daca punctajul obţinut este mai mare sau egal de 45 de puncte si s-au indeplinit si restul conditiilor, organul fiscal competent emite decizia privind aprobarea înregistrării în scopuri de TVA, potrivit reglementărilor procedurale în vigoare.

Ultima modificare: Duminică, 13 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
In primul rand vreau sa va multumesc pentru raspuns , este foarte util.
Da sunt inregistrat la ONRC , dar in certificatul constatator, reiese ca nu indeplinesc activitati , nici la sediu si nici in afara lui. Un domn de la ONRC mi-a zis ca trebuie sa am activitate ca sa o pot inscrie platitoare de TVA. Adica ulterior sa revin la ei pt a face o cerere, iar ei in termen de 5 zile o sa imi elibereze un alt certificat constatator din care sa reiasa ca o sa indeplinesc activitati in afara sediului. mai exeact sa mai activez un cod CAEN inactiv prevazut in actul constitutiv. (Clasa CAEN 9529 – Repararea articolelor de uz personal si gospodăresc n.c.a. Ar fi acesta pt a fi scutit de controale de la sanepid... s.a.m.d) vreau sa mentionez ca doar am deschis societatea si nu am punct de lucru momentan si doarece nu am, nu pot sa activez principalul cod caen al firmei. Undeva peste 2 luni o sa deschid si acel punct de lucru. Iar fiind la inceput , nu am stiut si am declarat in ACT CONSTITUTIV ca nu indeplinesc activitati la sediu. De aceea trebuie sa fac o activitate cu tertii. Mai exact, care este criteriul de activare a acestui cod caen? sau cum procedez.
bob02008 a scris:

In primul rand vreau sa va multumesc pentru raspuns , este foarte util.
Da sunt inregistrat la ONRC , dar in certificatul constatator, reiese ca nu indeplinesc activitati , nici la sediu si nici in afara lui. Un domn de la ONRC mi-a zis ca trebuie sa am activitate ca sa o pot inscrie platitoare de TVA.


Trebuie sa aveti macar o activitate autorizata, pt ca pt inregistrare in scopuri de TVA, persoana impozabilă trebuie să depună o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că desfăşoară activităţi economice la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora.
Deci sa inteleg ca , la ONRC fac acesta declaratie, ei in termende 5 zile imi elibereaza acel certificat constatator si cu el , impreuna cu celelalte acte ma duc la ANAF pentru inregistrare. Gresesc ?
bob02008 a scris:

Deci sa inteleg ca , la ONRC fac acesta declaratie, ei in termende 5 zile imi elibereaza acel certificat constatator si cu el , impreuna cu celelalte acte ma duc la ANAF pentru inregistrare. Gresesc ?


Nu. Doar sa rezulte ca desfasurati activităţi economice la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora.
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

Alte discuții în legătură

Inregistrarea in scopuri de tva a societatilor comerciale. (omfp nr. 2795/2011) bob02008 bob02008 Buna ziua, am intampinat si eu o problema la ANAF. De curand mi-a fost eliberat certificatul de inregistrare, certificatul constatator si rezolutia de catre ... (vezi toată discuția)
Societate nou infiintata srl-d, cum fac sa devin platitor de tva dragos1981 dragos1981 Buna ziua, Am deschis un srl-d si am auzit ca din star sunt neplatitor de TVA. Ce pot face sa devin platitor de TVA, deoarece marea majoritate a clientilor ... (vezi toată discuția)
Contracte pe o firma neplatitoare de tva marinasar marinasar Buna ziua, In lunai Iunie am infiintat o firma cu codul caen 7022. In momentul de fata am 4 contracte pe rol. Banii nu au intrat inca, in contracte ... (vezi toată discuția)