avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutorul de inmormantare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutorul de inmormantare

sotia unui pensionar militar care a avut si contract de munca la un srl pote ridica ajutorul de inmormantare de la acest srl_?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:41, 5 Ianuarie 2024
Ajutorul de deces in valoare de 2298 lei il primiti de la angajatorul decedatului, acesta isi va recupera suma de la casa de pensii. Faceti cerere si anexati certificatul de deces in original si copie, copie act de identitate..

Gasiti mai jos toate informatiile necesare privind plata ajutorului de deces.

Normele de aplicare a Legii nr.263/2010:

ART. 108
În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achitã unei singure persoane, care dovedeşte cu documente cã a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, dupã caz:
a) soţul supravieţuitor;
b) copilul;
c) pãrintele;
d) tutorele;
e) curatorul;
f) oricare altã persoanã.
ART. 109
(1) Dovada cã au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face cu înscrisuri doveditoare în acest sens, inclusiv cu declaraţie pe propria rãspundere a solicitantului ajutorului de deces.
(2) Prin excepţie de la alin. (1), în cazul persoanelor prevãzute la art. 108 lit. f), dovada cã au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face prin înscrisuri doveditoare în acest sens sau prin declaraţie pe propria rãspundere autentificatã.
ART. 110
În înţelesul legii, cu privire la acordarea ajutorului de deces, membrii de familie pot fi:
a) soţul/soţia;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial ori cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstã de pânã la 18 ani sau, dacã îşi continuã studiile, pânã la terminarea acestora, fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncã, indiferent de vârstã, dacã şi-au pierdut capacitatea de muncã înaintea vârstelor menţionate;
c) pãrinţii şi bunicii oricãruia dintre soţi.
ART. 111
Dovada cã membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria rãspundere a celui care solicitã ajutorul de deces.
ART. 113
Ajutorul de deces se acordã, dupã caz, pe baza urmãtoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 11;
b) certificat de deces (original şi copie);
c) act de identitate al solicitantului (original şi copie);
d) acte de stare civilã ale solicitantului, din care sã rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupã caz, actul care atestã calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
e) dovada cã solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
....
ART. 114
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la plãtitorii acestui drept de asigurãri sociale, prevãzuţi la art. 129 din lege.
(2) Ajutorul de deces se achitã în termen de 24 de ore de la solicitare de un singur plãtitor şi nu se deconteazã din bugetul asigurãrilor sociale de stat decât la nivelul ajutorului de deces prevãzut la art. 125 alin. (3), respectiv art. 126 alin. (3) din lege.

ART. 118
Dupã efectuarea plãţii ajutorului de deces, plãtitorul are obligaţia de a înscrie pe versoul certificatului de deces original, în baza cãruia se solicitã ajutorul de deces, menţiunea "ACHITAT", data, semnãtura şi ştampila.


Legea nr.263/2010:

ART. 129
(1) Ajutorul de deces se achită în termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, în cazul decesului asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. I, II şi V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. IV şi alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
Ajutorul de inmormantare se acorda numai pentru persoanele care sunt angajate in firma in momentul decesului nu si pentru cele carora le-a incetat raporturile de munca.

Ce ar insemna ca o firma sa acorde ajutoare de inmormantare pentru fosti angajati care au decedat?

Se poate solicita ajutorul de inmormantare de la casa de pensii sau de la angajatorul sotiei in conditiile in care este prevazut acordarea unui astfel de ajutor in contractul colectiv de munca pentru decesul unui membru al familiei.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2014
cyan, moderator
1. Deoarece la data decesului era pensionar ajutorul de deces se ridica de la Casa sectoriala de pensii.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achită în termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, în cazul decesului asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. I, II şi V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. IV şi alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
Bună ziua. Bunica mea avea 99 ani și a decedat ,ea avea pensie de urmaș veteran de razboi și indemnizație, pot beneficia de ajutor de mormantare?

Ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi, după caz:
• soţul supravieţuitor;
• copilul;
• părintele;
• tutorele;
• curatorul;
• oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare ajutor deces studenta1 studenta1 Buna ziua. Tatal meu a decedat acum o saptamana. Vroiam sa stiu daca se acorda ajutor de inmormantare in conditiile in care tatal meu nu era nici asigurat si ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor inmormantare tudoroprea04 tudoroprea04 Buna ziua! Reprezint un angajator roman, cu capital privat. Recent, a decedat un salariat care se afla in concediu medical. Deoarece parerile sunt impartite ... (vezi toată discuția)
Se acorda ajutor de inmormantare pentru tatal vitreg Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! Este legal sa se acorde ajutor de inmormantare pentru tatal vitreg al unui angajat? Angajatul ne-a prezentat certificatul de casatorie al ... (vezi toată discuția)