avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor de inmormintare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor de inmormintare

Buna ziua mama mea nu este pemsionara are indemnizatie de handicap grav / parkinson as vrea sa stiu daca are dreptu de ajutor de inmormintare de undeva eu fiind fiu , Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:57, 14 Iulie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.

(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut la art. 125 alin. (3).

Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
...

2. - Va adresati angajatorului dvs. sa va acorde ajutorul de deces pentru mama dvs.
- Sa atasati la cerere certificatul de deces si dovada ca sunteti fiul ei.
nu mai lucrez stau acasa sa am grija de ea ca locueste cu mine mama am dat telefon peste tot si nu are drept nicaeri de ajutor de inmormintare pt ca nu este pensionara are numai indemnizatie ISTH PLUS indemnizatie de insotitor
Atunci numai Primaria va poate ajuta daca vrea sa o faca.
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarii pot dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea (art.28 alin.3 din lege).

HG 50/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat (46-48)

Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane, care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul stabilit în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestora, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile cu înmormântarea.

Ajutorul de deces se acordă pe bază de cerere însoţită de următoarele acte, după caz:
a) certificatul de deces, în original şi în copie;
b) actul de identitate al solicitantului;
c) actele de stare civilă ale solicitantului din care să rezulte relaţia de rudenie cu decedatul sau, după caz, actele care atestă calitatea de moştenitor, tutore, curator;
d) dovezi privind suportarea cheltuielilor cu înmormântarea.

Cererea şi actele doveditoare se înregistrează la primăria comunei, oraşului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului Bucureşti unde familia din care a făcut parte persoana decedată sau, după caz, persoana singură decedată a beneficiat de ajutor social.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de înmormântare . MihaaaM MihaaaM Bună ziua ! Fratele meu a decedat ,nu era asigurat nici pensionar ,avea doar ajutorul social de la Primărie .Beneficiem de ajutorul de înmormântare ?? Daca ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces danaro danaro Buna ziua, mama mea, pensionara, a decedat. Ca si pensionara are dreptul la un ajutor de deces, dar eu, ca si fiica a ei, salariata fiind, pot beneficia si eu? (vezi toată discuția)
Persoana cu handicap primeste ajutor de deces? dark0n3 dark0n3 Buna ziua, As dori sa stiu daca o persoana care primea ajutor de handicap si a decedat poate primi ajutorul de deces. Mentionez ca persoana respectiva nu a ... (vezi toată discuția)