avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurare de sanatate copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurare de sanatate copil

Buna ziua
Sunt salariata si am copilul de 28 ani care nu mai are serviciu.
Cum sa fac , sa-l pot asigura la sanatate pe statul meu de plata?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:50, 15 Iulie 2014
1. Copiii nu pot fi coasiguratii parintilor la sanatate.

2. Numai parintii pot fi coasiguratii copiilor.
Cum este posibil?
Nu poate fi asigurat copilul care nu are serviciu?
Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate. Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Copiii nu fac parte din categoria persoanelor ce pot beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurati ai salariatului.
Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:

a) toţi copiii pânã la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pânã la vârsta de 26 de ani, dacã sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, pânã la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacã nu realizeazã venituri din muncã;

b) tinerii cu vârsta de pânã la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizeazã venituri din muncã sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; soţul, soţia şi pãrinţii fãrã venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copii coasigurati Milioaralau Milioaralau Exista un temei legal pentru ca un copil sa fie coasigurat? (vezi toată discuția)
Coasigurare medicala vladuta vladuta Poate o fiica sa fie coasigurata mamei pensionara,fiica neavand venit? (vezi toată discuția)
Cum pot deveni coasigurat busubianca busubianca Bună ziua, Vă rog să-mi spuneți , dacă soțul meu este pensionar, iar fratele lui nu are nici un venit, fiind în vârstă de 60 de ani, poate ... (vezi toată discuția)