avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art .55
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art .55

Buna ziua.As avea si eu o intrebare.Daca unei persoane i se desface contractul de munca in baza art. 55,b poate beneficia de indemniztia de somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:44, 3 Septembrie 2009
Art.55 lit.b) din Codul muncii inseamna incetarea CIM cu acordul ambelor parti (angajat si salariat).
In acest caz, salariatul nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.
Indemnizatia de somaj se acorda doar in situatia in care contractul de munca inceteaza din motive neimputabile angajatului, ceea ce inseamna numai concediere pe motive subiective. Cum a spus si dl. Valeriu, in cazul acordului la incetare, angajatul nu are dreptul la indemnizatia de somaj.
GHITA FLORIN a scris:

Buna ziua.As avea si eu o intrebare.Daca unei persoane i se desface contractul de munca in baza art. 55,b poate beneficia de indemniztia de somaj?


Încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

Pentru a beneficia de somaj ar trebui ca c.i.m. sa inceteze in baza urmatoarelor articole : art. 56 lit. f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.
Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din Legea nr.76/2002, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (41) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
....

Alte discuții în legătură

Beneficiar ajutor somaj ANDRIES adriana ANDRIES adriana Un salariat si-a incetarea contractul individual de munca cu acordul partilor Art.55 lit.b Codul Muncii, deocamdata nu si-a gasit un loc de munca poate el ... (vezi toată discuția)
Codul muncii CARLAN NELI CARLAN NELI Intrebare? Cu ce articol din codul munci inchid un contract de munca , daca salariatul urmeaza sa beneficieze de somaj. Multumesc frumos (vezi toată discuția)
Somaj? busubianca busubianca Buna ziua Cu ce articol din codul muncii se poate incheia contractul individual de munca pentru a beneficia de indemnizatie de somaj. Persoana are un stagiu ... (vezi toată discuția)