avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diurna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diurna

Buna ziua!

As dori sa stiu si eu care este suma minima pe care trebuie sa o primesc de la angajatorul meu, cat timp sunt plecat in tara, ca diurna.
Cu precizare ca nu lucrez pentru stat !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:35, 14 Iulie 2014
Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil - art.46 alin.4 C.mun.

Prin urmare, diurna in sectorul privat este cea mentionata in c.i.m., in.c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.

In general,angajatorii din sectorul privat acorda diurna prevazuta de HG 518/1995 , chiar daca actul normativ nu este obligatoriu pentru sectorul privat.
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
deci sa inteleg ca minimul pe care angajatorul trebuie sa imi acorde este 13 lei?

Iar pentru nu a mai deschide un alt "topic", vreau sa stiu daca angajatorul ma poate obliga sa-mi iau concediu cand spune el sau pot refuza sa merg in concediu si sa aleg eu data.

Va multumesc din suflet.
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2014
Kenji, utilizator
1. Potrivit art. 148 C.mun., efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.
Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni. Iar in cadrul perioadelor de concediu astfel stabilite salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.

Asadar, regula este efetuarea CO in perioada programata.

2. Daca este vorba despre deplasarea in tara, atunci diurna este de 13 lei/zi , confor HG 1860/2006 (practica uzitata de angajatorii privati).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata concediu de odihna anual miha2766 miha2766 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de acordarea concediului de odihna. Un angajat are dreptul la 23 zile de CO anual conform ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna valibucur1974 valibucur1974 angajatorul ma poate obliga sa imi iau concediu de odihna intr-o anumita perioada din an, in conditiile in care eu nu doresc? (vezi toată discuția)
Durata si perioada concediului de odihna 666ate 666ate Buna,as dori raspuns la:1) Cum se calculeaza zilele de c.o. pe luna/an,avand in vedere ca am vechime totala in domeniu cam 25 de ani,dar lucrez aici din 13. ... (vezi toată discuția)