avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Plata contributie la casa de pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Plata contributie la casa de pensii

Buna ziua,

Am un contract de munca de 8 ore/zi la o firma.

Astazi m-am gandit sa merg la casa de pensii sa verific daca mi-au platit toate contributiile. Si am avut o mare supriza, mi-au platit doar 1 zi-doua pe luna.

Este posibil sa faca acest lucru? Ce pot face in aceasta situatie?

Multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:54, 28 August 2014
Buna ziua,

Cei de la Casa de Pensii mi-au comunicat ca angajatorul a declarat ca am lucrat 2 zile pe luna. In coloana "Timp zile din care in conditii" sunt 3 sub coloane "normale"; "deosebite", "speciale".

Si in coloana cu conditii normale sunt trecute uneori 2 zile, alteori 3 zile.

In dreptul angajatorului anterior sunt trecute 21-22 zile.

Multumesc!
1. Inseamna ca ceva nu este in regula .

2. Mergeti la ITM sa vedeti daca s-a modificat contractul individual de munca (CIM), in sensul modificarii timpului de lucru, si daca s-a facut asa ceva fara stirea si semnatura dvs. faceti o sesizare la ITM si apoi puteti sa actionati in judecata pe angajator.
O gaselnita mai veche a unor angajatori este acela de a declara ca un salariat a lucrat 2 luni dintr-un an, restul de 10 luni figurand in concediu fara plata.
Am aceasi intrebare, pot determina angajatorul sa plateasca pentru toata perioada lucrata ?
Si alta situatie : in carnetul de munca se consemneaza doua perioade in care societatea nu a platit contributia datorata de angajator - poate influenta negativ la calculul pensiei ?
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2014
iulianw, utilizator
1. Ceea ce spuneti dvs. este foarte grav, faceti mai intati o sesizare la ITM dupa care s-ar putea sa fie cazul sa dati in judecata pe angajator.

2. Daca angajatorul nu a platit contributia la pensie pentru acea perioada nu se poate calcula punctajul pentru pensie (deci pensie mai mica).
Pot deschide actiune in instanta pentru a obliga angajatorul la plata contributiei (este vorba de 4 ani de neplata) daca firma inca exista ? Ma pot constitui in parte civila pentru a cere daune ?
va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 28 August 2014
iulianw, utilizator

Alte discuții în legătură

Ani lipsa la vechime in cartea de munca luciapatricia luciapatricia Buna ziua Am lucrat in perioada 2006-2010 intr-o firma..M-am reintors din anul 2012 luna iunie,si avand nevoie de niste documente ,am scos stagiul de ... (vezi toată discuția)
Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite geopetrache geopetrache Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile ... (vezi toată discuția)
Venit contributiv calcul pensie busbitza busbitza Am primit de curand decizia de pensionare si am cerut sa imi fie inmanat si buletinul de calcul. Firma la care am lucrat in ultimii 27 de ani mi-a dat ... (vezi toată discuția)