avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pentru cresterea copilului

O persoana care este angajata si care pe langa asta mai are deschisa si o activitate independenta PFA, masura 141 poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului fara ca activitatea PFA-ului sa fie suspendata?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:01, 15 Iulie 2014
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie sa suspendati toate activitatile care va aduc venituri profesionale impozabile.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 16
...

(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art.2 alin.(1), respectiv la art.5 si art.9 alin. (4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestarea de activitati/obtinere de venituri in timpul concediului de sarcina si lauzie anda_n25 anda_n25 Buna ziua, As vrea sa stiu daca in perioada in care am contractul suspendat si beneficiez de indemnizatie de sarcina si lauzie (si ulterior de indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil Daliborka Daliborka buna ziua va rog ma puteti ajuta, care lege/ordonanta prevede ca angajatul nu are voie sa inregisteze venituri pe perioada suspendarii contractului individual ... (vezi toată discuția)
Se poate cumula indemnizatia pentru ccc cu alte venituri? mamica84 mamica84 Buna ziua, Ma intereseaza sa stiu daca in situatia in care sunt in crestere copil (24 luni) as vrea sa ma inscriu ca presedinte sau vicepresedinte la sectii ... (vezi toată discuția)