avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum te poti asigura ca angajatorul ti-a platit toate ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum te poti asigura ca angajatorul ti-a platit toate contributiile la buget ?

Buna ziua,

Asa cum spuneam intr-un alt topic, plec prin demisie de la o firma unde am ocupat o pozitie de conducere. Totul s-a dovedit a fi in regula, dar putin inainte de a-mi depune demisia am aflat ca angajatorul nu-mi platise contributiile pentru pensie, asigurari de sanatate, etc.
In momentul in care l-am anuntat, ca nu mai repect preavizul si de a a doua zi nu mai vin, deoarece el nu mi-a aplatit cele mentionate mai sus, am avut surpriza ca la sfarsitul zilei, sa fiu anuntat de contabilitate ca s-au achitat acele datorii pentru mine, dar si pentru alti angajati. Ca urmare, am fost obligat sa raman in firma pana la sfarsitul preavizului.
Va rog sa-mi indicati o modalitate de a verifica plata acestor contributii pana cand mai sunt angajatul acestei firme; odata plecat imi va fi foarte greu sa exercit presiuni pentru ca nu voi avea timp si probabil rabdare pentru asemenea activitati.
As fi interesat sa obtin un document in care sa se faca referire strict la persoana mea si in care sa se mentioneaza ca intreaga perioada cat am lucrat la firma respectiva aceasta mi-a platit contributiile catre buget.

Va multumesc ! :)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:50, 16 Iulie 2014
Intr-un alt topic deschis de dvs, v-am redat textul de lege cu privire la stagiu de cotizare la pensie. Nu voi relua comentariu pe acel text de lege.

Referitor la somaj:
Art. 5 din Legea 76/2002 :
În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
...
V.stagiu de cotizare – perioada de timp pentru care s-a datorat contribuţia de asigurări pentru şomaj atât de către asigurat, cât şi de angajator sau, după caz, numai de către asigurat, precum şi perioada pentru care persoanele asigurate în sistemul asigurărilor pentru şomaj prin încheierea unui contract de asigurare pentru şomaj au datorat şi au plătit contribuţia de asigurări pentru şomaj;
....

Prin urmare,nici in cazul stagiului de cotizare pentru somaj legea nu prevede ca trebuie platita contributia.

Ceea ce nu apare la Casa de Pensii sau la AJOFM este lipsa declaratiilor lunare pentru perioadele respective care se depuneau/depun de catre angajatori.

Referitor la sistemul de sanatate, din cate cunosc, o astfel de prevedere nu exista in Legea 95/2006 si ,prin urmare, neplata contributiei inseamna ca persoana in cauza nu este asigurat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia pentru salarii neplatita Ellena21 Ellena21 Am aflat recent ca angajatorul meu nu a platit de vreun an de zile contributia la bugetul de stat. Concret, cum sunt afectata de acest lucru?Multumesc ... (vezi toată discuția)
Neplata salariilor codulmuncii codulmuncii La multi ani, Hristos a inviat. Daca un salariat a castigat in instanta drepturile salariale pe perioada cat a fost concediat ilegal, neplata acestor salarii ... (vezi toată discuția)
Țepuit de angajatori - plată discontinuă contribuții sociale, soluții pentru completarea perioadelor neacoperite geopetrache geopetrache Buna ziua. La intocmirea actelor de somaj am constatat ca, desi cartea de munca este completata corespunzator, angajatorii mei nu au platit contributiile ... (vezi toată discuția)