avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de donatie

Buna ziua,
As dori sa-mi spuneti, va rog, in ce conditii se poate ataca un act de donatie pe un imobil. Ma refer la cazul particular in care banca ar vrea sa execute silit imobilul, ca urmare a unui credit neachitat.
Multumesc!
daca ati facut donatia dupa ce ati luat creditul, e posibil ca banca sa atace donatia printr-o actiune pauliana- actiune in anularea actelor facute in frauda creditorilor.Banca poate sa considere ca acea donatie s-a facut doar pentru a scoate bunul de sub urmarire silita. Reusita unei astfel de actiuni depinde de probele existente si de dovada fraudei.
Donatia se poate ataca de creditor, prin anulare, daca este facuta in prejudiciul acestuia si daca s-a incheiat cu maxim 3 ani inainte de a surveni vreun debit scadent.
Dar in cazul in care proprietarul imobilului a imprumutat bani de la o alta persoana, garantand cu imobilul, mai poate fi executat? Adica un bun deja ipotecat mai poate fi executat?
Donatia poate fi desfiintata,pe calea actiunii pauline(revocatorii ).





Acţiunea revocatorie


Art. 1562
Noţiune
(1) Dacă dovedeşte un prejudiciu, creditorul poate cere să fie declarate inopozabile faţă de el actele juridice încheiate de debitor în frauda drepturilor sale, cum sunt cele prin care debitorul îşi creează sau îşi măreşte o stare de insolvabilitate.
(2) Un contract cu titlu oneros sau o plată făcută în executarea unui asemenea contract poate fi declarată inopozabilă numai atunci când terţul contractant ori cel care a primit plata cunoştea faptul că debitorul îşi creează sau îşi măreşte starea de insolvabilitate.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie THEODORA30 THEODORA30 Buna seara,sotul meu era proprietar pe o garsoniera de 1 an de zile si odata cu recensamantul cei de la o firma de recuperari l-au gasit cu un bun imobil au ... (vezi toată discuția)
Cum pot să dau / vând copilului meu o casă la țară că să nu o ia banca Moise Ana Moise Ana Cum pot să dau vînd copilului meu o casă la țară că să nu o ia banca care ne a vîndut apartamentul si ne judecăm? (vezi toată discuția)
Admisibilitatea actiunii pauliene Gaby811 Gaby811 Buna seara, La momentul anului 2007 activul patrimoniului lui X consta dintr-un imobil in valoare de 200 lei, iar pasivul din 2 credite, unul in valoare de ... (vezi toată discuția)