avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somajul
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somajul

care e procedura in cazul in care o societate doreste sa bage in somaj pe un angajat?
Cel mai recent răspuns: Dita88 , utilizator 13:21, 17 Iulie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
1. - Dvs., ca angajator, nu introduceti o persoana in somaj, nu aveti aceasta competenta.
- Singurul lucru pe care il puteti face este sa-i incetati CIM cu un articol din Codul muncii care sa ii permita sa beneficieze de indemnizatie de somaj.
- Restul ramane la latitudinea salariatului daca se inregisteaza sau nu la Agentia de Somaj.


2. Din Codul muncii:

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin.(2).

Art. 76
Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.

Art. 77
Decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului.


va multumesc foarte mult pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare punct de lucru - somaj Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua, am mai multi angajati pe care va trebui sa ii disponibilizez caci vom inchide punctul de lucru, aproximativ 10 pers. carora va trebui sa le dam ... (vezi toată discuția)
Somaj marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Cum trebuie sa procedeze angajatorul pt ai putea inceta contract indiv.de munca pt un angajat ce are peste 12 luni vechime in firma si ar vrea sa i se poata ... (vezi toată discuția)
Instiintare, preaviz, concediere, somaj DONA OTILIA DONA OTILIA Buna ziua, as avea si eu o mare problema. Am discutat cu cei de la firma in cadrul careia am lucrat pana sa intru in concediul de crestere copil si am ... (vezi toată discuția)