avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pamant cumparat, acte neperfectate din cauza ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pamant cumparat, acte neperfectate din cauza vanzatorului

Buna ziua. Am cumparat pamant, l-am achitat integral in prezenta notarului dar actele nu s-au putut perfecta pentru ca vanzatorul nu a facut cadastru si intabulare. Acum eu nu am nici pamantul si nici banii inapoi nu mi s-au dat. Ce pot face? Vreau sa ii dau in judecata dar nu stiu in temeiul carei legi pot face asta. Va rog sa ma sfatuiti si ajutati. MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: silvia77 , utilizator 10:43, 11 Septembrie 2014
multumesc pentru raspunsuri. Doresc sa pastrez acele terenuri, nu vreau banii inapoi. Cum trebuie sa formulez chemarea in judecata in acest caz?
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 August 2014
silvia77, utilizator
Conform art. 194 NCPC, cererea de chemare in judecata va cuprinde:

a) numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul lor. De asemenea, cererea va cuprinde si codul numeric personal sau, dupa caz, codul unic de inregistrare ori codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar ale reclamantului, precum si ale paratului, daca partile poseda ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, in masura in care acestea sunt cunoscute de reclamant. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile. Daca reclamantul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul;

b) numele, prenumele si calitatea celui care reprezinta partea in proces, iar in cazul reprezentarii prin avocat, numele, prenumele acestuia si sediul profesional. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile in mod corespunzator. Dovada calitatii de reprezentant, in forma prevazuta la art. 151, se va alatura cererii;

c) obiectul cererii si valoarea lui, dupa pretuirea reclamantului, atunci cand acesta este evaluabil in bani, precum si modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea inscrisurilor corespunzatoare. Pentru imobile, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 104. Pentru identificarea imobilelor se vor arata localitatea si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, precum si, cand imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul cadastral sau topografic, dupa caz. La cererea de chemare in judecata se va anexa extrasul de carte funciara, cu aratarea titularului inscris in cartea funciara, eliberat de biroul de cadastru si publicitate imobiliara in raza caruia este situat imobilul, iar in cazul in care imobilul nu este inscris in cartea funciara, se va anexa un certificat emis de acelasi birou, care atesta acest fapt;

d) aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea;

e) aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor aplica, in mod corespunzator, dispozitiile art. 150. Cand reclamantul doreste sa isi dovedeasca cererea sau vreunul dintre capetele acesteia prin interogatoriul paratului, va cere infatisarea in persoana a acestuia, daca paratul este o persoana fizica. In cazurile in care legea prevede ca paratul va raspunde in scris la interogatoriu, acesta va fi atasat cererii de chemare in judecata. Cand se va cere dovada cu martori, se vor arata numele, prenumele si adresa martorilor, dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a fiind aplicabile in mod corespunzator;

f) semnatura.

Cererea astfel redactata va fi depusa la instanta in atatea exemplare cate sunt necesare pentru comunicare, fiind necesar si un exemplar pentru instanta.

Potrivit art. 150 NCPC, la fiecare exemplar se vor anexa copii certificate pentru conformitate ale inscrisurilor de care intelegeti sa va folositi in proces.
In cazul in care cererea a fost facuta prin avocat sau consilier juridic, respectiv mandatar, se va anexa delegatia avocatiala sau imputernicirea.
NCPC stabileste obligatia de a se atasa cererii si dovada achitarii taxelor datorate, netimbrarea sau timbrarea insuficienta fiind sanctionate cu anularea cererii.

Este important sa mai stiti ca, potrivit OUG nr. 80/2013, cuantumul taxei de timbru se modifica substantial in beneficiul dv. daca apelati la mediator pentru solutionarea conflictului inaintea deschiderii procesului judiciar, incheind un Acord de mediere. Instanta de judecata va lua act de acest Acord si va da o hotarare de expedient.

Articolul 11 alin. (1) din Ordonanta amintita prevede faptul ca, pentru cererea de incuviintare a Acordului de mediere se va plati o taxa de timbru judiciar de 20 de lei. Atunci cand prin Acordul de mediere se realizeaza un transfer de proprietate ori a altui drept real, ori Acordul priveste un partaj judiciar, la aceasta taxa fixa de 20 de lei se adauga 50% din valoarea care ar fi fost platita in cazul in care conflictul se solutiona in instanta de judecata.
@Ioana Stoica, speta prin care exemplificati se refera la un imobil construit pe un teren intabulat si aici e in discutie un teren neintabulat…; avand in vedere situatia - inca incerta - a multor terenuri din Ro e posibil ca prom vanz sa nu fie de rea credinta - deci nu refuza nejustificat (s-a prezentat la notar pt definitivarea contractului) ci notarului nu-i permite legea sa perfecteze acel contract;
singura aparare a prom vanz pare a fi aceea ca nu din vina lui nu poate intabula caz in care ar tb chemati in judecata si cei raspunzatori indirect; ar mai putea fi luata in discutie si varianta in care prom vanz nu se obliga prin antecontract sa intabuleze imobilul…
in contractul pe care l-am semnat promitentul vanzator se obliga sa puna la dispozitie cadastrul si intabularea lucru care nu s-a intamplat.
silvia77 a scris:

in contractul pe care l-am semnat promitentul vanzator se obliga sa puna la dispozitie cadastrul si intabularea lucru care nu s-a intamplat.


Asa spuneti !... Ne lasati sa facem aici scenarii peste scenarii #-o!!!
In acest caz, este limpede ca buna ziua ca promitentul vanzator nu si-a respectat prevederile contractuale.
Totusi, daca situatia terenului nu este certa si tocmai acest lucru intarzie intabularea, lucrurile se complica... Atunci, ar trebui stabilita situatia juridica a terenului inainte de orice demers.

Alte discuții în legătură

Vanzare teren pesticid pesticid Am citit pe forum ca un domn cumpara teren fara cadastru si intabulare. Am rugamintea sa-mi spuneti care sunt riscurile pentru cel care vinde (vanzatorul) ... (vezi toată discuția)
Garsoniera fara cadastru car-men car-men Buna ziua, Vreau sa cumpar o garsoniera dar nu are cadastru. Urmeaza sa il faca cu un avans pe care i l-as da eu in urma semnarii unui antecontract. Ce ... (vezi toată discuția)
Antecontract cu procura inclusa domdiem domdiem am cumparat prin antecontract cu plata integrala si cu procura pentru cadastru si vanzare inclusa , in 2008 , un teren arabil extravilan in jud. Ialomita , ... (vezi toată discuția)