avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz în serviciu controlor CFR
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz în serviciu controlor CFR

Bună ziua!

Pe scurt:

V-aș ruga, vă rog frumos, să mă sfătuiți unde este cel mai bine să depun o plângere pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor împotriva unui controlor CFR și care sunt șansele de reușită.
Nu am cunoștințe juridice iar pe internet am văzut că scrie la parchet sau la poliție dar nu știu care dintre ele este mai indicată.

Se poate redacta dacă nu cunosc numele controlorului sau adresa sa de domiciliu?

De asemenea, trebuie să formulez pretenții, dacă da, care ar fi ele? Prejudiciul meu constă în biletul suplimentar percepută abuziv și în hărțuirea aferentă.

Dacă depun la parchet, contează la reușita demersului dacă cer să se judece în prezența mea sau în lipsă?




Pe larg:

Sunt navetist și călătoresc cu trenul. Pentru că satul meu este la 13km de gară, vin cu bicicleta pe care o demontez înainte de a mă urca în tren. Conform cu ceea ce scrie pe situl CFR ([ link extern ] )
3. Pe toate trenurile se pot transporta gratuit biciclete pliabile/demontabile, la clasa 1 şi a 2-a sau schiuri la vagoanele de clasa a 2-a, ca bagaj de mana, in limita spatiului disponibil .

De asemenea, în REGLEMENTÃRI PROPRII ale CFR Călători de aplicare a Normelor Uniforme privind transporturile pe căile ferate din România, hotărârea, reglementarea (nu știu cum se cheamă exact) 058 art. 17 alin, 58.2 din 2008 (nu știu dacă există vreun document asemănător mai recent, pe acesta l-am luat de pe [ link extern ] ):
58.2. Călătorul poate lua gratuit în vagoanele clasă o bicicletă pliabilă sau demontabilă, cu condiţia să nu incomodeze pe ceilalţi călători.


Bicicleta mea nu este pliabilă, este doar demontabilă în sensul că îi scot roțile amândouă și șaua, la nevoie îi întorc și ghidonul.
Am călătorit de nemărate ori în felul acesta, cu diverși controlori și cu supracontrol și nimeni nu mi-a zis nimic decât să o mut dintr-un loc în altul de vreo două ori. Azi, în schimb, am întâlnit un controlor care mi-a cerut bilet pt. bicicletă dintr-un motiv pe care nu l-am înțeles (cum că n-ar fi demontabilă (sic!) pt. că nu se îndoaie de la mijloc sau ceva de genul). Nu am plătit nimic în plus, întrebarea am pus-o doar preventiv, pentru că fiind navetist cu siguranță mă voi mai întâlni cu el și m-a avertizat la coborâre ca data viitoare să-mi cumpăr bilet și pt. bicicletă (în condițiile în care odată chiar am cerut bilet de la casă pt. o altă bicicletă, nedemontabilă, și am fost refuzat, dar asta e altă discuție).

În concluzie, nu doresc decât să mi se respecte drepturile de călător și să nu mai fiu hărțuit, așa că dacă sunt și alte mijloace de a mă apăra, vă rog să-mi spuneți. De ex. se încadrează și la hărțuire situația aceasta?


Mulțumesc,
Alexandru M.


PS: Pentru a aduna probe, pot face poze cu telefonul, să filmez sau să înregistrez discuția cu controlorul chiar dacă el nu ar fi de acord?
Ultima modificare: Vineri, 18 Iulie 2014
nea_marin, utilizator
Cel mai recent răspuns: nea_marin , utilizator 13:44, 19 Noiembrie 2014
Buna ziua,
1. In primul rand va sfatuiesc sa solicitati de la conducerea regionalei o adeverinta din care sa rezulte faptul ca aveti dreptul sa transportati bicicleta asa cum ati aratat. In cerere invocati si articolele aratate mai sus. O transmiteti recomandata cu confirmare de primire.
Va vor raspunde destul de repede. cu ea ii inchideti gura domnului controlor de care vorbeati.
2. In cazul in care va mai sicaneaza va sfatuiesc sa ii solicitati sa va incheie proces verbal de contraventie pe care il veti ataca in instanta solicitand si cheltuielile de judecata si daunele necesare.
3. O plangere penala se adreseaza fie parchetului de pe langa judecatoria pe raza careia a avut loc fapta fie politiei TF in cazul dumneavoastra. de la parchet tot la politie ajunge pentru C.P.
4. Plangerea penala in care nu sunt indicate date despre faptuitor se numesc "in rem!" si va puteti constitui si parte civila in ea. Va trebui sa dati toate detaliile cunoscute astfel incat faptuitorul sa poata fi identificat.
Multumesc domnului avocat pt. raspunsuri.
Am trimis o cerere pentru respectiva adeverinta, sper sa o si obtin.
Toate cele bune!
Revin cu noutati:
Intr-un final am primit un raspuns in scris din partea regionalei chiar daca 90% reproduce textul petitiei mele. Cu toate acestea, hartia respectiva o port de atunci mereu cu mine si intr-adevar, mi s-a mai intamplat sa fiu hartuit de un controlor, i-am aratat hartia, m-am certat cu el, si intr-un final m-a lasat in pace.
Asa ca mi-a fost de folos sfatul primit aici. In caz ca mai este cineva in situatia mea, o poate accesa de la urmatoarea locatie, navigand la pagina 4, o poate scoate la imprimanta si folosi la nevoie: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
nea_marin, utilizator
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna ziua,
1. In primul rand va sfatuiesc sa solicitati de la conducerea regionalei o adeverinta din care sa rezulte faptul ca aveti dreptul sa transportati bicicleta asa cum ati aratat. In cerere invocati si articolele aratate mai sus. O transmiteti recomandata cu confirmare de primire.
Va vor raspunde destul de repede. cu ea ii inchideti gura domnului controlor de care vorbeati.



Nu cred ca e necesar adeverinta de la regionala pentru a ii arata domnului controlor spre a ii inchide gura. Controlorul trebuie sa stie si el de asa ceva, nu e nevoie de a i se arata adeverinta.
Mai bine cereti sa va intocmeze un proces verbal cu plata pentru transport bicicleta sau ce mai adauga el in proces verbal, apoi atacati, depuneti plangere la regionala CFR si la politie pentru abuz in serviciu. In felul acesta va fi sanctionat controlorul, si poate data viitoare va intelege ca nu trebuie sa se ridice mai presus de lege.
@Tarzan2012

Ce ziceti dvs. mi-au raspuns si cei de la cfr, ca nu e nevoie de nici o adeverinta, ca personalul lor este instruit etc., reproducand apoi reglementarile pe care le-am citat si eu pe forum.

Intr-o lume ideala asa ar fi. Dar din pacate in practica am constatat ca nu toti angajatii stiu respectivele reglementari sau se fac ca nu le stiu. Si atunci fac uz de scrisoarea de la ei, chiar daca e sub forma de raspuns la petitie si nu de adeverinta pt. ca, printre altele, citeaza si reglementarile care ma interesau pe mine.

Varianta cu procesul verbal contestat si cu plangere la politie prefer sa o folosesc daca celelalte metode esueaza pt. ca imi este imposibil sa depun cate o plangere pt. fiecare angajat al lor care ma hartuieste pt. ca nu e mereu acelasi.

Ca o statistica, pana acum de 2 ori din vreo 35 de calatorii am avut probleme in rest, intr-adevar am intalnit oameni cumsecade.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Noiembrie 2014
nea_marin, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cfr tudor92 tudor92 Astăzi, 1 decembrie 2011, am mers cu trenul R347 de la Braşov până la Bucureşti Nord.Am avut cu mine o bicicletă demontabilă iar conform site-ului ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu al controlorului tchuppy tchuppy zilele trecute am primit acasa o amenda de la cfr de 800 ron pt nerespectarea personalului de control( in amenda scrie k l-am facut ''nesimtit'' pe ... (vezi toată discuția)
Conform carei legi te da jos din tren daca calatoresti fara bilet? alexmari alexmari Buna ziua, Am urmatoarea nelamurire, in cazul calatoriei pe tren fara bilet, care este articolul de lege care reglementeaza datul jos din tren? Am citit ... (vezi toată discuția)