avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS privind persoanele care nu realizeaza venituri ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS privind persoanele care nu realizeaza venituri vs. CASS pentru dobanzi bancare

Despre Cass privind persoanele care nu realizeaza venituri stim ca:

Persoanele fizice care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor enumerate in Codul fiscal la cap.I-III, sau din indemnizatii de somaj, sau din pensii, si nici nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurare fara plata contributiei, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate( 5,5%) si o pot face prin contracte individuale de asigurat cu casa de sanatate.

In conditiile in care persoana are acest contract voluntar individual de asigurat cu casa de sanatate, mai exista obligatia platii de 5,5% asupra veniturilor din dobanzi?? Sau opereaza ART. 296^27 alin.2 sau ART. 296^27 alin.3??
Adica plateste cass la dobanzi si/sau, mai mult, plateste cass la dobanzi dar la o baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate ce nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară??
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 17:08, 15 Septembrie 2014
Stiu ca ANAF a preluat bazele de date de la Casa de Sanatate, deci, in momentul in care va platiti contributia, pe baza contractului voluntar, ar trebui sa figurati cu plata si la ANAF (nu sunt 100% sigur de acest aspect, asa ca va trebui sa verificati).
Veti plati deci CASS 5.5% la dobanzi dar numai la suma efectiv realizata fara sa va mai calculeze la "salariul minim" dar, repet, numai daca ANAF va are in calculator ca platitil lunar contributia.
Multumesc.


kres a scris:

Veti plati deci CASS 5.5% la dobanzi dar numai la suma efectiv realizata fara sa va mai calculeze la "salariul minim"

1) Din ce norma reiese ca trebuie platit cass 5,5% la dobanzi? (vorbim in speta de fata)
2) Din ce norma reiese ca trebuie platit cass 5,5% la dobanzi neraportat la "salariul minim" (atata timp cat in lege, respectiva derogarea se aplica doar celor care obtin venituri din salarii si nu scrie nicaieri ca s-ar aplica si celor care au contract individual cu casa de sanatate, platindu-si singuri contributiile)?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iulie 2014
trandafir2, moderator
Din punct de vede al ANAF va incadrati perfect in prevederile art. 296^27 alin.2 si art. 296^27 alin.3 din Codul Fiscal.. deci foarte probabil veti primi o decizie de impunere la CASS pe dobanda realizata, dar nu mai putin de un salariu minim, chiar daca sunteti asigurat voluntar si va platiti singur contributiile. Depinde daca va are ANAF in evidenta ca platitor voluntar, caz in care nu veti mai fi raportat la salariul minim, platind CASS doar la dobanda depozitului.

Codul fiscal nu prevede exceptari de plata, pentru asigurarea voluntara la Sanatate (exceptiile sunt clar enuntate) ori ANAF se raporteaza strict la buchea Codului Fiscal. E posibil ca Legea 95/2006 sa nu fie perfect corelata cu Codul Fiscal, privind speta descrisa si sa vedeti atunci bataie de cap.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iulie 2014
kres, utilizator
DA, mai mult ca sigur ca Legea 95/2006 sa nu fie perfect corelata cu Codul Fiscal, si mai mult ca sigur ca asta genereaza situatii lacunare dpdv a aplicarii legii, insa m-ar fi interesat norma in baza careia s-ar aplica ce ati ascris dvs, aici:
kres a scris:

Depinde daca va are ANAF in evidenta ca platitor voluntar, caz in care nu veti mai fi raportat la salariul minim, platind CASS doar la dobanda depozitului.



Caci daca Codul fiscal nu prevede exceptari de plata, pentru asigurarea voluntara la Sanatate (exceptiile fiind clar enuntate), atunci de ce sa considere Anaful ca cass se va plati raportat doar la dobanda depozitului?
Cand contributia la Sanatate se platea in baza legii 95/2006 si era gestionata de Casa de Sanatate lucurile erau relativ clare.. se discutau astfel de aspecte cu Casa de Sanatate.

De cand le-a preluat ANAF (1 iulie 2012) se pune problema daca ANAF are evidenta platilor facute de un asigurat voluntar direct la Casa de Sanatate. Teoretic banii aia intra pe niste conturi bugetare la care ANAF ar trebui sa aiba acces, si pe baza de CNP sa stabilieasca in mod corect cat are omul de plata. Practic insa s-au vazut tot felul de situatii in care oamenii au fost pusi pe drumuri.

Cert este ca veti plati CASS la acel depozit chiar daca aveti contract voluntar de asigurare, intrucat nu va incadrati in exceptiile stipulate de Codul Fiscal.. Mai ramane in discutie treaba cu valoarea minima de asigurare, in conditile in care, dvs. aveti deja contract cu Casa de Sanatate. Probabil ca va trebui sa mergeti cu acel contract la ANAF, dar asta cand va va veni declaratia de impunere, adica in anul urmator. Va repet, din punctul de vedere al ANAF, cat timp nu va incadrati intr-un mod foarte clar in exceptii, sunteti bun de plata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iulie 2014
kres, utilizator

Alte discuții în legătură

Legiuitorul face lucruri trasnite robert1958 robert1958 De curand sa constatat ca\\" purtatorii de pempers \\" care au un depozit bancar generator de dobanzi pot sa contribuie la sistemul public de sanatate. Toata ... (vezi toată discuția)
Plata cass pentru dobanzi bancare antella antella Soacra mea are o pensie de 620 de lei si nu plateste cass fiindca pensia e mica; are un depozit bancar unde-si pune banii de inmormantare si primeste dobanda ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate venituri din dobanzi la depozite bancare badiud badiud pentru dobanda acordata de banca la un depozit trebuie sa platesc sanatate 5.5%? (vezi toată discuția)