avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere copil major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere copil major

Fiul meu are 19 ani si anul acesta da bacalaureatul.Daca ia bac-ul si merge mai departe la o facultate voi continua sa-i platesc pensie de intretinere pana la 25 de ani asa cum prevede hotararea de divort? E conditionata plata pensiei de continuarea studiilor la zi? Daca el va urma cursurile unei facultati private sau la fecventa redusa va trebui sa platesc pensie in continuare?
Cel mai recent răspuns: Florentina Paven , Avocat 14:48, 22 Mai 2009
Copilul devenit major aflat in continuarea studiilor (cursuri zi) in cadrul unei institutii de invatamant superior are dreptul la pensie de intretinere pana cel tarziu la varsta de 26 ani, cu conditia sa nu aiba simultan si calitatea de angajat (art.101 Cod Familie)
Legiuitorul a stabilita varsta de 26 de ani , pt plata pensiei de intretinere, intrunind si celelalte cerinte prevazute de lege.Fiul dvs poate fi in continuarea studiilor universitare , postuniversitare( masterat , doctorat), neavand relevanta nici forma acestora,daca acestea sunt efectuate la zi , sau la FR,ID, intrucat practica judiciara nu este unitara in acest sens .

E imporant ca majorul sa se afle "in nevoie ", sa nu presteze o munca remunerata , astfel incat aceasta pensie sa-i asigure intretinerea financiara pe perioada studiilor.

Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Cum adica practica judiciara nu e unitara? Nu se aplica aceleasi legi peste tot? Adica el poate munci si poate primi si pensie de intretinere chiar daca eu mai platesc pensie si pentru un minor? Daca e angajat si realizeaza venituri deci se poate intretine, de ce ar tb sa-i platesc eu pensie cand el ar avea salar? La urma urmei si eu tot ditr-un salar traiesc, nu-mi da nimeni nimic. de ce spuneti ca practica nu e unitara. Nu inteleg.
Ceea ce am mentionat , atat eu , cat si colega mai sus , a fost nerealizarea unor venituri , si faptul de a se afla in nevoie .
Iar aceste nevoi de intretinere se aprecieaza de la caz la caz ,chiar si in functie de forma de invatamant aleasa de copilul dvs (s-au acordat pensii de intretinere la masterat ,spre exemplu , sau unor studenti la ID ,FR, de unde am mentionat ca practica judiciara nu este unitara )

Situatia de fapt este apreciata in concret , nu la modul general !
Daca investim in copii,culegem roadele la batranete!!!!!Chiar daca practica judiciara nu este unitara in sensul aratat de colegi,parerea mea este ca,se merita sa acorzi o sansa copilului!Eu in facultate am primit si pensie si bursa ,mai colaboram cu un ONG la negru(chiar daca parintele nu a fost langa mine,i-am fost recunoscator),numai cursurile si auxiliarele sunt mai scumpe decat o pensie lunara de 300-400 lei!

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara law 2012 law 2012 Buna ziua, As avea si eu o intrebare, poate a mai fi fost abordat subiectul in acest forum dar nu am gasit raspunsul. Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere PATRASCU_IUL PATRASCU_IUL Buna ziua, Am nevoie de ajutor. Am o fiica de 23 de ani dintr-o casatorie anterioara. Am platit pensie de intretinere ,in urma unei hotarari judecatoresti ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara pentru majori dorin87 dorin87 salut , am 21 de ani sunt la facultate la distanta anul 2, in acelasi timp si lucrez avand un salariu de 650 de ron, in conditiile ca imi voi baga demisia si ... (vezi toată discuția)