avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum recuperez banii daca nu am contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum recuperez banii daca nu am contract de munca

am lucrat la o firma . Eu si baietii aproape 2 ani si in aceasta perioada ne a mintit ca avem contract de munca si acum cand am aflat ca nu avem am plecat toti.Problema este ca nu stiu cum sa recuperam salariu de pe ultimele 4 luni, daca ma poate ajuta cineva....el spune ca ne da banii dar timpul trece si nimic deja au trecut 2 luni si doar promisiuni,ce sa fac?
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:12, 18 August 2014
1. Prestarea muncii fara intocmirea formelor legale, respectiv fara intocmirea contractului individual de munca, precum si neremunerarea pe baza unui stat de plata, constituie munca la negru .

2. Conform Codului Muncii, art.260, alin.1), lit e), primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.

3. Tot Codul Muncii , art.260 alin.1 lit.f , prevede ca, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, este sanctionata cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.

4. Ce e de facut ?
O sesizare adresata Inspectoratului Teritorial de Munca in raza caruia are sediul social angajatorul, care sa contina descrierea situatiei dvs sau chiar a mai multor persoane.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

5. Recuperarea salariului in cazul muncii la negru este foarte greu de realizat .



multumesc ! dar dupa ce perioada? ca noi am lucrat pana in mai si de atunci numai minciuni din partea patronului,,,
Sesizarea catre ITM o puteti face si acum , iar actiunea in instanta se promoveaza in termen de maxim 3 ani de la data de cand trebuia sa va achite salariul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare salariu la negru jeny84 jeny84 buna ziua as vrea sa stiu cui as putea sa ma adresez daca nu reusesc sa imi recuperez salariul de la o firma ,dar mentionez ca am lucrat 3 luni neangajata si ... (vezi toată discuția)
Neachitare salarii,munca la negru Luy20 Luy20 Buna seara, am o problema si nu stiu cui sa ma adresez. Tatal meu s-a angajat la o firma de paza la inceput lunii trecute si urma sa ia salariul pe 7 mai. La ... (vezi toată discuția)
Contract munca RaduCiprian RaduCiprian Buna seara,lucrez la o firma de 2 sapatamani si nu am semnat contractul,iam tot sunat si tot ma amana de pe o zi pe alta ce este de facut?multumesc (vezi toată discuția)