avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dauna Asig CMR
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dauna Asig CMR

In urma efectuarii unui transport rutier de marfuri international,la una din livrari s-a constatat deprecieri la doua bucati panouri sandwich si pt care am fost obligati sa apelam la asigurator , avand polita de asig CMR valabila.

In urma constatarii la fata locului si a deciziei Depart.Daune ,transportatorul este scos din culpa deoarece nu s-a gasit vina acestuia,fara a fi specificate articolele pt care se s-a luat aceasta hotarare.

Consider ca instrumentarea dosarului de dauna a fost facuta superficial argumentand prin urmatoarele aspecte:
-lipsa unui proces verbal de constatare si oprirea marfii avariate incheiat intre transportator si beneficiar ;
-lipsa facturii marfii cu valoarea totala indicata pe marfa;
-procesul verbal de constatare al asiguratorului trimis transportatorului spre semnare fara a fi indicata valoarea pagubei solicitata de beneficiar/pagubit;
-netransmiterea catre transportator foto de la fata locului ;
-la solicitarea documentelor din dosar (din cele mentionate mai sus),asiguratorul a motivat ca nu poate sa faca acest lucru ,decat in instanta.

Speta este urmatoarea:
- 1 incarcare din Germania;
- 3 descarcari in locatii diferite din Romania;
- arimarea marfii efectuata conform instructiunii din comanda de transport si cu asistenta/indicatiile personalului incarcator de la firma vanzatoare;
- dauna partiala ,sesizata de beneficiar si mentionata in CMR, la cea de-a 2-a livrare;
-declaratia soferului indicand ca dupa prima livrare s-a impus ca el sa faca operatiunea de arimare a marfii ,deoarece dislocandu-se o parte din marfa aceasta nu a mai fost "compacta " ceea ce i-a permis marfii respective sa nu mai ramana in pozitie fixa ;
-fara incidente /accidente pe traseu;
-decizia asiguratorului este aceea ca transportatorul nu are vina.
-transportatorul este in situatia de neincasare a pretului stabilit/transport , deoarece in comanda de transport se mentioneaza de catre expeditor ,ca in caz de dauna isi rezerva acest drept.
-transportatorul are stipulat in comanda,neefectuarea platii transportului la data mentionata atrage penalizare de 3%/zi la suma datorata pana la achitarea integrala.

Din punctul meu de vedere, nici decizia asiguratorului nu este valabila in situatia data si nici expeditorul nu are dreptul de a nu face plata pt ca nu are o decizie a unui organ competent ,in urma careia s-a stabilit valoarea daunei.
Costul transportului/total 1900euro+tva si val dauna partiala (2 buc panouri sandwich) solicitata de catre pagubit 1413euro+tva.

Intrebare : Ce cale trebuie urmata ,ce autoritati trebuie sesizate ,catre ce parte trebuie indreptata actiunea (asiguratorul care a deciz respingerea dosarului de dauna sau casa de expeditii pt neplata) pentru a ne recupera contravaloarea transportului?

Multumiri anticipate.




Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2014
office_log, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters324606 , utilizator 08:45, 26 Iulie 2014
casa de expeditii... iar ea poate chema in garantie pe cine doreste sau isi motiveaza refuzul cum doreste... dvs preintampinati descarcarea de plata prin faptul ca ati fost exonerat de culpa
De acord cu dv,domnule avocat ..dar ce interes are casa de expeditii sa demareze procedura in instanta atata timp cat are parghiile la indemana de a nu dispune plata transportului ?
Asiguratorul nu pierde nimic- prin decizia data ,expeditorul asemenea-prin clauza din contract , ramane transportatorul care trebuie sa -si caute drepturile prin instanta.
Intrebare care poate fi si retorica : transportatorul daca sta in pasivitate,cand isi va rezolva problema?
In cazul in care nici una dintre partile aflate in opozitie,nu demareaza o actiune in acest sens , ce-i de facut? Dupa parerea mea neavizata,transportatorul se poate indrepta catre oricare parte...deja au trecut 70de zile de la data evenimentului si uitati ca pe baza celorlalte parti , cred ca ne apuca perioada prescrierii.
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2014
office_log, utilizator
petre.enache a scris:

casa de expeditii... iar ea poate chema in garantie pe cine doreste sau isi motiveaza refuzul cum doreste... dvs preintampinati descarcarea de plata prin faptul ca ati fost exonerat de culpa



fals. trebuie si compania de expeditii(nu casa) sa depuna copie dupa asigurarea CMR pentru activitati conexe , ca sa se poata despagubii beneficiarul. deci dosarul fiind incomplet , nu se va rezolva nimic.
si ca sa fie totul in regula , compania de expeditii trebuie sa fie ok , din orice punct de vedere ...licente...asigurari...consilieri de siguranta(pentru marfuri generale) , plus persoana desemnata .

faptul ca aveti o dauna minora , nu inseamna ca nu se mai respecta contractul de transport.plata cursei se va efectua , va indic sa mergeti in instanta , o sa aveti castig de cauza.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Iulie 2014
ContSters324606, utilizator
office_log a scris:

transportatorul se poate indrepta catre oricare parte...deja au trecut 70de zile de la data evenimentului si uitati ca pe baza celorlalte parti , cred ca ne apuca perioada prescrierii.
Va multumesc.


contractu de transport , va trebuii respectat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare cmr onilogi onilogi Buna ziua! In urma cu 2 ani am avut un accident rutier cu un ansamblu cap tractor+ semiremorca incarcata cu marfa din Italia cu destinatie Vatra Dornei, ... (vezi toată discuția)
Prevederi cmr si asigurari morio morio Buna ziua ! As vrea o parere avizata pt urmatoarea speta : A- expeditor B- casa expeditii C- transportator D- destinatar. A are contract de transport ... (vezi toată discuția)
Conditie livrare ex works - marfa nu a mai ajuns la cumparator - cine raspunde? ContSters159316 ContSters159316 transport international de marfuri- livrare ex works- transportator angajat de cumparator. intrucat vanzatorul nu a intocmit corect docum CMR - marfa a fost ... (vezi toată discuția)