avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ilegalitati sau nu ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ilegalitati sau nu ?

Buna ziua,as dori putin ajutor intr-o problema.
Lucrez de 2 ani la o firma de securitate.In primul an mi s-au tras cate 15 lei lunar pentru incaltamintea care o port la servici.Dupa un an mi s-au rupt bocancii,mi s-au adus altii noi si au inceput sa imi traga din nou cate 15 lei din salariu pana in prezent.Lucrez de 20 de zile fara liber de la ora 4-5 pana la ora 15,nu mi s-a acordat liber,motivul nu sunt oameni suficienti sa mi se acorde liber.Am vorbit cu dl.coordonator zonal toate acestea si mi s-au spus urmatoarele:
-Cand dansul a fost la Bucuresti,s-a primit acord de la ITM sa ni se traga 15 lei lunar pentru bocanci si ca ITM-UL poate "inghitii" aceasta dispozitie
-Conform Legii si CIM daca nu imi convine ceva eu va pot transfera la alte obiective,au fost spusele dansului.
L-am intrebat care este motivul pentru care voi fi transferat,nu mi s-a raspuns.De cand mi s-au spus aceste lucruri sunt foarte stresat,incerc sa nu gresesc cu absolut nimic ca sa nu fiu transferat.Ce sa fac ?Am inregistrat convorbirea care am purtat-o cu dl coordonator. Va multumesc anticipat !!
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
PvlAndrei, utilizator
Cel mai recent răspuns: PvlAndrei , utilizator 19:12, 29 Iulie 2014
Amenintarea este o fapta de natura penala care nu intra in competenta ITM-ului.
Ce as putea sa ii fac acestui domn atunci pe cale legala si cu dovada inregistratii pe care o detin ?ca sa nu mai merg cu frica si spaima la servici ori ca voi fi dat afara ori ca voi fi mutat ?
Cei care sunt hartuiti la serviciu se pot adresa mai multor autoritati din domeniu:
- Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD)
Conform art. 20 din OG 137/2000, persoana care se considera discriminata poate sesiza Consiliul in termen de un an de la data savarsirii faptei sau de la data la care putea sa ia cunostinta de savarsirea ei. "Salariatul are dreptul sa solicite efectuarea unei anchete, inlaturarea consecintelor faptelor de hartuire si restabilirea situatiei anterioare hartuirii", sustine Cristian Darie.

Mai mult decat atat, potrivit acestui act normativ, CNCD poate sa sanctioneze atat pe hartuitor, cat si institutia angajatoare, daca aceasta a fost toleranta fata de comportamentul hartuitorului.

- Inspectiei Muncii
Salariatul poate trimite sesizari privind incalcari ale prevederilor legale din domeniul relatiilor de munca, iar, in urma sesizarii, inspectorii de munca declanseaza un control la angajatorul reclamat. "Reclamatiile beneficiaza de confidentialitate, inspectorii nedezvaluind angajatorului motivul controlului", asigura avocatul.

Inspectia Muncii este obligata sa transmita un raspuns scris in termen de maximum 30 de zile.

- Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES)
Aceasta institutie nu are atributii directe in cercetarea si sanctionarea cazurilor de hartuire, insa poate transmite mai departe sesizarea catre institutiile abilitate, respectiv CNCD si/sau Inspectia Muncii, a aratat specialistul.

- Instantelor judecatoresti si organelor de urmarire penala
In cazul hartuirii sexuale, fiind inscrisa in categoria infractiunilor, salariatul hartuit se poate adresa organelor de urmarire penala, printr-o plangere prealabila. Lipsa plangerii prealabile impiedica tragerea la raspundere penala a hartuitorului, fie angajator, fie alt salariat, atentioneaza Cristian Darie, care adauga ca, odata depusa plangerea prealabila (fara a fi retrasa ulterior sau fara a interveni impacarea partilor), procesul penal isi urmeaza cursul incepand cu urmarirea penala.
(www.avocatnet.ro/content/art... )
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc din suflet pentru ajutor.O zi cat mai buna !!!
Am uitat sa mentionez faptul ca am functia de sef de tura la aceasta firma de securitate,cu obiectiv supermarket.Am fost obligat sa fac inventarul zilnic la unele produse la care se gasea o deficienta mai mare la inventarul facut de catre sefele de magazin,un numar de 50 de articole.Am refuzat,nu am vrut sa semnez foaia care prevedea acordul meu de a prelua acest inventar si am fost constrans atat eu cat si seful de obiectiv sa preluam aceste articole fara voia noastra daca vrem sa mai muncim in acel obiectiv.Am fost obligati sa indeplinim procedura supermarketului atat eu cat si seful de obiectiv,cu toate ca pentru a o indeplini nu am avut niciodata nici o retinere,doar ca trebuia sa venim la orele 4 dimineata cu taxiul pe banii nostrii deoarece nu exista la aceasta ora un mijloc de transport comun,pentru a ajunge sa asistam la descarcarea camioanelor cu marga.Daca cumva aveam curajul sa spunem ca nu venim pentru ca nu avem bani de taxi eram amenintati de catre sefii ierarhici ca vom fi dati afara.Va multumesc mult !Stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz de functie dora_il dora_il hartuire morala si comportament preferential ,luare de atributii (vezi toată discuția)
Abuz de putere Marta1975 Marta1975 Suntem 7 persoane angajate avand aceeasi functie si responsabilitati ,dar seful ma trateaza altfel fata de ceilalti colegi. Astfel spus ,daca nu am putut ... (vezi toată discuția)
Hartuire la locul de munca NIK_NIK33BR NIK_NIK33BR Sunt angajat momentan la o societate de paza in functie de inspector securitate. In luna martie sefii mei a venit cu niste acuzatii la adresa mea \\"FEL DE ... (vezi toată discuția)