avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea dupa reintoarcerea din concediu de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea dupa reintoarcerea din concediu de maternitate

Buna ziua,
Problema mea este urmatoarea: am revenit pe 20 aprilie din concediu de maternitate iar pe data de 07.05 am primit preavizul: restructurare, incetarea contractului de munca cf. art. 65, alin. 1). Am inteles ca treaba este legala, eu vreau sa stiu daca e legal sa ma dea pe mine afara in conditiile in care sunt doua posturi coordonator, al meu si al altei persoane (cea care de fapt mi-a tinut mie locul cat am fost in concediu). Doua posturi de coordonator, s-a restructurat unul, bine, bine.... dar de ce am fost eu aleasa sa fiu concediata?? Pt ca am fost in concediu crestere copil, alt raspuns nu-mi vine in minte, nu mi se pare drept pentru ca nu are legatura deloc cu competentele mele profesionale, eu am fost aleasa prin concurs pe acest post, cealalta persoana a ramas in locul meu pentru ca nu era altcineva.

- pot sa-i dau in judecata?

- mi s-a oferit un salariu compensator, e corect sau trebuiau sa fie 2 salarii? Mentionez ca pe preavizul primit nu scrie nimic de salariu compensator, mi s-a spus doar telefonic.

Vreau sa mai spun ca inaintea mea a revenit din concediu crestere copil o alta fata care dupa numai o saptamana a primit preaviz, acelasi motiv, Preavizul ei se termina pedata de 06.05 iar pe 07.05 a fost intocmit al meu, mi se pare o treaba premeditada, ei stiau ca trebuie sa revenim si au hotarat dinainte acest lucru, nu ni s-a dat nici macar o sansa.

Mi se pare nedrept si vreau sa stiu daca am temei juridic sa-i dau in judecata.

Va multumesc anticipat
Nicol
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 14:47, 20 Mai 2009
N ue prea legal...dar e greu de dovedit. S/ar putea ca cealalta angajata, de pe acelasi postm, cum spuneti dvs., sa aiba o alta functie trecuta in CIm, diferita de a dvs. Daca ar fi identice, ati putea sa va incercati norocul in instanta.

Daca nu sunt identice, nu aveti ce sa faceti.

Angajata intoarsa di nconcediu de crestere copil nu poate fi concediata 6 luni dupa intoarcere pentru necorespundere profesionala. Doar pentru asta. Si cred ca e prevazut in Contractul colectiv de mucna la nivel national.

Pentru motive de dificultati financiare se poate.

Art. 21 din OUG 96/2003 nu se aplica la dvs. pentru ca deja v/ati reintors din concediu de crestere copil. .



Rubia a scris:

Angajata intoarsa di nconcediu de crestere copil nu poate fi concediata 6 luni dupa intoarcere pentru necorespundere profesionala. Doar pentru asta. Si cred ca e prevazut in Contractul colectiv de mucna la nivel national.
Pentru motive de dificultati financiare se poate.
Art. 21 din OUG 96/2003 nu se aplica la dvs. pentru ca deja v/ati reintors din concediu de crestere copil. .


V-as ruga daca aveti amabilitatea sa completati si un temei legal pentru afirmatiile de mai sus.
Multumesc anticipat.
Contractul colectiv de mucna la nivel national:

Art. 76. - (1) CIM nu poate fi desfăcut din iniţiativa celui care angajează, în cazurile în care prin lege sau prin contractul colectiv de muncă au fost prevăzute asemenea interdicţii.
(2) Desfăşurarea activităţii sindicale, precum şi apartenenţa la un sindicat nu pot constitui motive pentru desfacerea CIM din iniţiativa unităţii.
[b] (3) Pe o perioadă de minimum 6 luni de la reluarea activităţii, considerată perioadă de readaptare, salariaţii care au beneficiat de concediu de maternitate şi/sau de concediu legal plătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani nu vor putea fi concediaţi pentru motivul de necorespundere profesională prevăzut de Codul muncii.

Ordonanta 96/2003 interzice concedierea pe durata acelor concedii, nu dupa ce se intoarce din concediu.
Corect, aveti dreptate.:)
Este greseala mea. Am citit la primul post al userului care a initiat topicul "concediu de maternitate" si-am ramas cu senzatia ca doamna s-a reintors la munca din concediu de maternitate nu din cel de de cresterea copilului.
Ncio problema. :)

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva ionutsoim ionutsoim La societatea la care lucrez urmeaza sa se faca concedieri colective. Din cate stiu eu voi fi una din persoanele disponibilizate. Problema este ca eu am un ... (vezi toată discuția)
Concediere csillah csillah Buna ziua! Am nevoie de ajutorul vostru in ceea ce priveste concedierea. Ce obligatii are o societate comerciala in cazul concedierii unui angajat? Ce ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva magyari magyari Care sunt drepturile, sau mai bine zis, care sunt obligatiile angajatorului fata de angajat, in cazul unor concedieri colective ? Care este situatia cu ... (vezi toată discuția)