avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune Agentie Turism
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune Agentie Turism

Buna ziua,

In data de 22.11.2013 parintii mei au achizitionat bilete pentru un sejur la mare care urma sa se desfasoare incepand cu data de 27.07.2013 pe o perioada de 10 zile de la o agentie de turism din Sinaia. In data de 26.07.2014 au fost contactati de catre agentia de turism prin intermediul agentului ( care este si administator) care le-a vandut biletele spunand ca sejurul lor a fost decalat cu o zi din cauza grup mare de turisti.

In data de 28.07.2014 parintii mei au ajuns la hotelul unde urmau sa isi inceapa sejurul decalat cu o zi. La receptie au constat ca voucherele emeise de agentia de turism nu erau valabile din cauza nepaltii.

Am dat ceva telefone si in cele din urma am aflat ca agentia de turism care a vandut biletele facuse o rezervare prin intermediul unei alte agenti de pe litoral. Mai mult aceasta rezervare a fost anulata si factura emisa pentru aceasta a fost stornata de catre agentia de pe litoral deoarece agentia care vanduse biletele nu facuse plata.

Nici eu si nici parintii, nu am reusit sa iau legatura telefonic cu agentia care vanduse biletele, vaduse biletele. Asa ca m-am deplasat imediat la respectiva agentie.

Ajuns acolo, l-am gasit pe cel care vaduse biletele. Intrebandul de ce nu a platit in prima instanta acesta mi-a zis ca, citez: "se rezolva, exista o neintelegere". A sunat la agentia de pe litoral si, dupa mine, incerca sa se sustraga de la plata. Astfel, mentinand legatura telefonica cu cei de la agentia de pe litoral, mi sa confirmat faptul ca agentul in cauza incearca sa "ii duca cu zaharelul". Rugand agentul sa plateasca un pic mai insistent, acesta a recunoscut ca nu a platit si a zis ca o sa plateasca. Intrebandul cand, a spus ca nu are bani acum. Dupa o discutie cu un ton mai ridicat acesta a scris si semnat o "DECLARATIE PE PRORIE RASPUNDERE" prin care se obliga sa plateasca in data de 29.07.2014.

In 29.07.2014 m-am prezentat la agentie la ora 10:00 dupa cum stabilisem agentul in cauza. Mi sa spus din nou cu nosalata ca nu are bani si sa astept pana la ora 12:00. Au mai fost inca doua discutii similare cu acesta pentru ora 15:00 si ora 17:00.

Intre timp injurl orei 13:00 am fost la politie ca sa fac o relcamatie penala, unde aveam sa aflu ca aceasta trebuie facuta catre parchetul din zona si ca agentul mai avea la activ astfel de reclamatii.

Informandu-ma un pic am aflat ca defapt parintii mei trebuie sa faca o astfel de reclamatie, dar nu inainte de a depune o plangere la OPC. De la OPC, tot din cate inteleg eu, trebuie obtinut un proces verbal. Apoi se poate face demersul catre parchet.

Am sunat la OPC Prahova, care mi-au spus ca in zona nu exista OPC, dar povestind un pic situatia, cei de acolo mi-au spus ca parintii pot sa faca o relecamatie la ei.

Revenind la cele intamplate, pe la 17:30 in data 29.07.2014 dupa o discutie tot cu ton mai ridicat, agentul nu a vrut sa imi dea o noua declaratie dar a spus ca si datile anterioare ca va plati undeva dupa ora 12:00 a doua zi (adica azi 30.07.2014 cand scriu eu prezentul post) si ca pot sa merg cu el cand face plata ca sa am o confirmare.

Azi ducandu-ma la ora 12:00 si intrebadul citez "Haideti mergem sa platiti?", acesta mi-a raspuns cu nonsalanta, citez: "Nu!". Dupa o serie de intrebari de genul "Ce inseamna nu?", "Cand aveti de gand sa platiti?", etc... L-am rugat din nou sa completeze o "DECLARATIE PE PROPRIE RASPUNDERE", a carui formular il aveam la mine. Raspunsul lui a fost, citez: "Lasa ca iti fac eu una de pe net!". Insisatand sa o faca pe cea care o aveam eu (formular obtinut de pe net de pe site-ul anaf), ma poftit afara prin, citez: "Iesi afara!!!". Am iesit, iar intre timp el suna la politia de acolo. Am stat afara, a venit politia si la intrebarilor de genul "dar ce sa intamplat" ale organelor de politie agentul in cauza a sarit in sus ca l-am agresat.

Am mers la politie unde am dat declaratie si am discutat cu un alt comisar care mi-a zis acelasi lucru: sa depun la parchet. Dupa ce am iesit de acolo avand in vedere cele intamplate am ramas 5 min in prezenta agentilor de politie de la intrarea in incinta, pentru a nu pleca odata cu agentul de turism care ma acuzat fara scrupule.

Am plecat de la poarta politiei pe la 14:02, apoi mi-am documentat tot drumul pana acasa (bonuri de la magazine, chitante, etc...).

Mentionez ca pe toata durata evenimentelor descrise mai sus, am ramas in contact cu agentia de turism, mi-am documentat in scris toate evenimentele cu lux de amanunte incluzand datele si chiar orele la care s-au intamplat. De asemni parintii mei au in posesie voucherele, chitante, facturi si contract. Agentia de pe litoral sa oferit sa ma ajute cu orice act privind aceasta situatie.Tot aici, as vrea sa adaug faptul ca agentia este solvabila.

Acum impreuna cu parintii mei vreau sa fac plangere penala pentru inselaciune
si intrebarile mele sunt (pentru cei care chiar stiu, eventual si cu legi):

1. Care este procesul legal pe care trebuie sa il parcurg pentru o astfel de plangere.

2. Trebuie sa imi iau si eu avocat?

3. Este adevarat ca mai intai trebuie sa mergem la OPC si sa obtinem un proces verbal de la acestia?

4. Cat timp dureaza ca sa primesc cu raspuns la OPC?

5. Odata inaintate actele si plangerea catre parchet, pot sa ma astept ca tot procesul justitiei: acheta, punere sub acuzare si judecata sa dureze mai mult de trei ani?

6. Ce trebuie sa fac pentru a cere si alte daune care sunt documentate, dar cele de natura psihica?

As aprecia orice raspuns conrect la oricare din intrebari avand in vedere situatia prezentata.

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 10:44, 1 August 2014
Multumesc inca odata pentru raspunsurile dumneavoastra.

Este incredibil!!! Deci, orice agentie are posibilitatea de a vinde zeci de bilete fara acoperiere (adica unde te trezesti asjuns la destinatie ca nu ai unde sa stai), iar administratorii acestora nu pot fi acuzati de inselaciune conform legii.

Adevarul este ca traim in Romania si ne ocupa tot timpul. :O

Multumesc.
In primul rand trebuie stabilit ce s-a intamplat de s-a ajuns in aceasta situatie.
Verificati la politie daca exista mai multe persoane aflate in aceeasi situatie.
Daca exista mai multe cazuri similare se vor face cercetari amanuntite.
Nimic nu va impiedica sa faceti plangere la politie dar pot aparea complicatii daca vreti sa va recuperati banii in civil.
E bine sa mergeti sa vorbiti cu un avocat ca sa stiti exact tot ce se poate intampla in functiende toate ipotezele posibile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala, cum pot scapa de amenda? dapyx dapyx Buna seara, acum ceva timp, fiind deranjat de niste vecini de la scara alaturata, care se tot certau si vorbeau obscen, i-am apostrofat verbal pe ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal de contraventie Elena120 Elena120 Buna ziua! In urma cu 2 saptamani in timp ce circulam cu mijloacele de transport in comun in urma controlului efectuat de controlori au decis ca biletul de ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva procesului verbal de contraventie Zamora Zamora O sa intreb direct, deja urmeaza sa ma prezint la a 3a infatisare asa ca nu mai pierd timpul cu detalii inutile. Data trecuta cand am mers au fost citati ... (vezi toată discuția)