avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drept la Concediu medical dupa infarct - 1 an ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drept la Concediu medical dupa infarct - 1 an ?

Buna Seara,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: In luna februarie a.c. am suferit un infarct miocardic major, edem pulmonar acut si am fost internata in clinica de cardiologie.
Mi s-a eliberat concediu medical de 30 zile de catre medicul curant.
Din luna februarie pana in luna iulie 2014 am avut C.M. la insistentele mele, deoarece medicul cardiolog a spus ca nu vrea sa elibereze medicale, deoarece doreste sa invete medicina si nu sa-si piarda timpul cu concedii medicale.
De fiecare data cand mergeam pt un nou concediu medical se purta foarte urat si asteptam 6 -7 ore pana cand il elibera,
Doresc sa precizez faptul ca ma aflu in somaj, iar in aceasta perioada somajul a fost suspendat.
In luna mai 2014 am avut concediu medical pe cod diagnostic 459 - infarct miocardic, la fel si pana atunci, concediu medical cu valabilitate 31 mai 2014. 01 iunie 2014 sa fost duminica zi nelucratoare, astfel incat nestiind ce implicatii ar putea fi si medicul nedorind sa-mi dea nici o informatie m-am prezentat pt. un nou concediu medical pe data de 02 iunie 2014. Mi-a spus ca trebuie sa-mi dea certificat initial si mi-a modificat diagnosticul in cardiopatie ischemica - cod 462/. Acest lucru mi-a modificat intreg calculul CM . Am fost la el si i-am reprosat ca nu a fost corect faptul ca niciodata nu m-a informat cand sa ma prezint pt un concediu, de fiecare data comportandu-se isteric, in mod nejustificat.
Acum nu mai doreste sa-mi elibereze nici un concediu medical, chiar daca mi-a spus ca nu sunt recuperata si inima mea functioneaza la 30 % din capacitate.
De l comisia de expertiza mi-au spus ca am dreptul la 1 de zile dupa infarct.
Spuneti-mi, va rog, este obligatia medicului sa-mi dea CM 1 an dupa infarct, sau ramane la bunul lui plac? Care sunt reglementarile pe care le-as putea invoca ?
Si daca est corect, faptul ca mi-a modificat diagnosticul, eliberand in luna iunie un certificat initial ?
Ce pot face impotriva acestui medic, care m-a defavorizat in situatia in care sunt acum ?
Va multumesc mult .
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 08:59, 1 August 2014
Din pacate, necunoasterea prevederilor legale nu va scuteste de efectele acestora.
Ar fi trebuit sa stiti ca pentru eliberarea certificatului medical in continuare trebuia sa va prezentati la medic in ultimele zile ale lunii curente pentru luna viitoare.
Personal, nu am vazut la spital medic care sa scrie certificate medicale, acestea sunt completate de obicei de asistente, iar acestea atrag atentia pacientilor cand sa vina pentru prelungire.
Pentru medicul respectiv puteti face reclamatie scrisa la casa de sanatate si la Colegiul medicilor.



Aveti mai jos cateva prevederi legale pe care ar fi bine sa le cititi.

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 17
(1) Certificatele de concediu medical se completeazã şi se elibereazã la data la care se acordã consultaţia medicalã, stabilindu-se numãrul necesar de zile de concediu medical.
(2) Data de la care începe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioarã datei acordãrii numai în cazul certificatelor de concediu medical "în continuare".
(2^1) Pentru certificatele medicale «în continuare», data acordãrii nu poate fi mai mare decât data la care se terminã valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeaşi afecţiune.
(3) În situaţia imposibilitãţii prezentãrii asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical «iniţial».
(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o datã ulterioarã, numai pentru luna în curs sau luna anterioarã, pentru urmãtoarele situaţii:
a) în caz de sarcinã şi lãuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de cãtre medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale peste 90 de zile.
e) în caz de carantinã.

ART. 18
(1) Medicul curant din spital elibereazã certificatele de concediu medical numai la externarea pacientului.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care durata internãrii cuprinde perioade din douã sau mai multe luni calendaristice, caz în care medicul curant va acorda lunar certificatul de concediu medical.

ART. 18^1
(1) La externarea pacientului din spital, medicul curant elibereazã certificatul de concediu medical în condiţiile art. 18, cu înscrierea codului de indemnizaţie corespunzãtor, cu excepţia codului de indemnizaţie de urgenţã (06).
(2) Pentru situaţiile în care certificatul medical acordat pentru perioada internãrii în spital are înscris codul de indemnizaţie de urgenţã (06), este obligatorie eliberarea unui nou certificat medical pentru perioada acordatã la externare.

ART. 19
La camera de gardã a spitalului se pot elibera certificate de concediu medical în caz de urgenţe medico-chirurgicale neinternate, numai de cãtre medicii de specialitate.

ART. 20
În situaţia în care certificatul de concediu medical se elibereazã în data de 1 a lunii cu duratã de 31 de zile, medicul curant poate elibera certificatul de concediu medical pentru perioada 1-31 a lunii respective.

ART. 21
Medicii sunt obligaţi sã îndrume pacienţii cãtre unitatea sanitarã la care trebuie sã se adreseze aceştia în vederea obţinerii în continuare a asistenţei medicale şi a certificatelor de concediu medical.

ART. 22
Orice prelungire a unui concediu medical se efectueazã pe un nou certificat de concediu medical.
...

ART. 24
(1) Concediile medicale pentru incapacitate temporarã de muncã se acordã pe o duratã de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pânã la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
(4) Pentru obţinerea avizelor prevãzute la alin. (2) şi (3), medicul curant va întocmi un referat medical conform modelului prezentat în anexa nr. 8; referatul medical se va transmite la cabinetul de expertizã medicalã şi recuperare a capacitãţii de muncã din a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul asiguratul.

ART. 25
(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în una sau mai multe etape.
(2) În cazul menţinerii incapacitãţii temporare de muncã pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, pânã la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnãvire.
(3) Durata cumulatã a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporarã de muncã nu poate depãşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire, indiferent de cauza acesteia. Dupã totalizarea a 30 de zile calendaristice acordate de cãtre medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevãzute de lege.

ART. 26
Asiguraţii care prezintã unele dintre bolile cardiovasculare menţionate în anexa nr. 7 beneficiazã de concediu medical pânã la durata maximã prevãzutã de lege.
...

ART. 29
În situaţiile prevãzute la art. 26, 27 şi 28, certificatele de concediu medical se elibereazã pentru perioade de maximum 30 de zile calendaristice numai de medicul curant din unitãţile sanitare care acordã asistenţã medicalã în specialitãţile respective.

ART. 30
(1) Certificatele de concediu medical pentru durata internãrii se acordã de medicul curant din spital care a îngrijit şi externat pacientul.
(2) În situaţia în care durata internãrii cuprinde perioade din douã sau mai multe luni calendaristice, medicul curant va acorda lunar certificatul de concediu medical.

(3) La externarea din spital se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar în cazuri speciale, cu aprobarea medicului-şef de secţie, pânã la maximum 21 de zile calendaristice.
(4) Dupã expirarea concediului medical acordat la ieşirea din spital, în cazul în care starea sãnãtãţii pacientului nu permite reluarea activitãţii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeaşi afecţiune, urmând ca, în cazul menţinerii incapacitãţii temporare de muncã, sã trimitã pacientul la medicul din ambulatoriul de specialitate.
(5) Medicii curanţi din unitãţile sanitare cu paturi, care îngrijesc pacienţi cu TBC, SIDA, neoplazii, elibereazã certificatele de concediu medical pe durata internãrii asiguraţilor, iar la externare pot acorda concediu medical pânã la 30 de zile calendaristice. În cazul pacienţilor cu TBC medicii au obligaţia sã îndrume pacientul la cabinetul de pneumologie la care va fi luat în evidenţã.
(6) Pacienţii internaţi în spital, care au beneficiat în ultimele 12 luni de 90 de zile, cumulat, de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã, socotite din prima zi de îmbolnãvire, vor fi trimişi la cabinetele de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã în a cãror razã teritorialã este situat spitalul respectiv. În cazul în care pacienţii nu se pot deplasa, se vor trimite foile de observaţie, rezultatele investigaţiilor şi referatul medical, în vederea avizãrii prelungirii concediului medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical artroscopie alexm91 alexm91 Buna seara In data de 08.09.2014 am suferit o artroscopie la genunchi dupa o ruptura de menisc.Medicul care m-a operat mi-a spus ca imi poate da maxim 5 ... (vezi toată discuția)
Adeverinta concediu medical mai mult de 90 de zile rusualexandra rusualexandra Am un salariat care in 15 iulie face 90 zile concediu medical, a fost operat si are in continuare medical. Pana acum a avut cod 01 acum vine cu cod 14 a fost ... (vezi toată discuția)
Concediu medical mihteo mihteo In urma unei interventii chirurgicale s-a acordat din spital -Bucuresti-Concediu medical 21 zile cu mentiunea ca se poate prelungi la domiciliu. Cum se poate ... (vezi toată discuția)