avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Autosesizare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Autosesizare

poate politia s-a s-e autosesizeze in a controla modul in care se face exploatarea masei lemnoase pe o propietate privata (padure privata) rog referinte legale daca se poate
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:59, 4 August 2014
Da, politia se poate autosesiza, efectuand controlul indiferent daca fondul forestier este proprietate de stat sau privata, conform Codului Silvic.

Art. 69. - (1) Controlul circulaţiei materialelor lemnoase se efectuează de către:

a) personalul silvic;

b) ofiţerii şi agenţii de poliţie abilitaţi;

c) personalul care exercită controlul financiar fiscal din cadrul autorităţii publice centrale pentru finanţe publice, precum şi cel al Gărzii Financiare.

(2) Personalul prevăzut la alin. (1) lit. b) şi c) este obligat să sprijine personalul silvic în acţiunile de control al circulaţiei materialelor lemnoase, în condiţiile legii.


Art. 108. - (1) Tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se sancţionează după cum urmează:

a) cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei;

b) cu închisoare de la 6 luni la 4 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este mai mică decât limita prevăzută la lit. a), dar fapta a fost săvârşită de cel puţin două ori în interval de un an, iar valoarea cumulată a prejudiciului produs depăşeşte limita prevăzută la lit. a);

c) cu închisoare de la 2 ani la 6 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei;

d) cu închisoare de la 4 ani la 16 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 50 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei.

(2) Maximul pedepselor prevăzute la alin. (1) se majorează cu 3 ani, în cazul în care faptele au fost săvârşite în următoarele împrejurări:

a) de două sau mai multe persoane împreună;

b) de o persoană având asupra sa o armă sau o substanţă narcotică ori paralizantă;

c) în timpul nopţii;

d) în pădurea situată în arii naturale protejate de interes naţional.

(3) În cazul în care infracţiunile prevăzute la alin. (1) au fost săvârşite cu ştirea sau cu acordul personalului silvic, nivelul minim valoric al prejudiciului pentru calificarea faptei ca infracţiune silvică se stabileşte la o valoare de 2,5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei.

(4) Tentativa se pedepseşte.
Politia urmareste sa constate daca s-a comis vreo infractiune.
Daca exista suspiciuni ca s-a comis o infractiune poate efectua controlul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri civile Constiuli Constiuli Buna ziua ! Am o nelamurire in ceea ce priveste executarea silita a despagubirilor civile . Cine urmareste in vederea executarii civile despagubirile civile ? ... (vezi toată discuția)
Mi-a fost confiscat materialu si am primit amenda pe nedrept, consider eu. NicoMiha NicoMiha VA ROG MULT SA IMI RASPUNDA CINEVA DAK ASI PUTEA SA FAC CEVA SA IL MAI RECUPEREZ... vreu sa povestesc tot ca sa se inteleaga. am o locuinta in localitatea ... (vezi toată discuția)
Furt sau nu gigibigi gigibigi Vreau sa supun atentiei urmatorul caz: Detin un teren agricol extravilan, cu tot ce inseamna acte (titlu de proprietate, mostenire) de mai multa vreme. Au ... (vezi toată discuția)