Buna ziua
Un angajat a depus cerere de incetare CIM in 01.08, cu 31.07.Conducerea doreste respectarea CIM , adica in cazul demisie , cu preaviz de 20 zile lucratoare. Angajatul a afirmat ca nu mai doreste prelungirea CIM si nu a mai venit la serviciu din 31.07. Mai mult, am luat legatuta telefonic astazi cu angajatul si mi-a confirmat faptul ca nu doreste sa mai vina la serviciu nici macar pentru a-si face Nota de lichidare. Pentru cercetare disciplinara in vederea desfacerii CIM pe motive disciplinare, cand demarez cercetarea disciplinara , in ineriorul preavizului sau la expirarea termenului , pentru a putea demonstra cu nemotivatele pontate pe aceasta perioada?
Multumesc frumos.
Si eu am o situatie similara.Daca trimit convocarea astazi,prin posta romana,in cat timp ajunge la el?Adica ajunge pana in data de 25 august ,data convocarii?avand in vedere ca e in oras adresa expeditorului
Plicul care contine convocarea poate ramane in pastrare 10 zile la posta prin neprezentarea destinatarului sa il ridice.
Dupa expirarea celor 10 zile de pastrare, corespondenta se intoarce la exepeditor.
Data comunicarii catre salariat este data la care acesta semneaza recipisa postala.
A nu se confunda data la care ajunge plicul la posta destinatarului cu data ridicarii efective de catre acesta din urma.
Plicul poate sa ajunga si in 1 zi, dar ridicarea lui poate sa aiba loc dupa, sa zicem, 8 zile.
De aceea comunicarea actelor prin executor judecatoresc este mult mai eficienta.
Cand am de trimis convocari prin posta, eu imi pastrez o marja de 12 - 14 zile (10 zile lucratoare) in care plicul ar putea sa ajunga sau nu la cel cercetat.
Fac asta pentru ca am avut multe cazuri practice in care salariatul nu a ridicat convocarea de la posta (fie era plecat din tara, fie stia ce il astepata si nu a vrut sa ridice, cum fac multi cetateni si cu amenzi si cu alte plicuri cu vesti proaste).
De aceea eu aplic urmatorul algoritm:
Daca stiu ca trimit convocarea azi, atunci stabilesc sedinta de cercetare disciplinara peste cam 15 zile, ca sa fiu sigur ca salariatul ridica plicul sau ca plicul mi se intoarce neridicat pana la sedinta (si astfel aflu eventual motivul neridicarii).
Am intalnit si cazuri incare posta a tinut mai mult plicul (cam 2 luni, lol). S-a lasat cu sanctiuni la of. postal.
Am avut si un caz in care, fiind incepator, am stabilit sedinta peste 5 zile de la trimiterea plicului, cu gand ca salariatul are timp sa ridice. Salariatul a ridicat plicul in a zecea zi de stat la posta (ultima zi in care plicul a mai putut fi ridicat), si apoi m-a sunat sa-mi spuna ca el nu a stiut de cercetare la data cand a avut loc, ca nu a fost invitat la timp. A fost neplacut, cel putin.
In concluzie: daca salariatul ridica plicul de la posta in primele zile, este foarte bine. Daca nu, e nasol.
Nu am apelat pana acum la executor, este considerabil mai scump. Dar este o solutie buna in anumite cazuri.
Daca trebuie sa trimti convocatorul prin posta (si atunci astept 15 zile) si trebuie sa ma incadrez si in termenul de preaviz al salariatului, atunci am o problema. Norocul initiatorului ca cercetatul a ridicat convocatorul de la posta si nu mai are problema asta.